#FLEETMob2017: Zes Vlaamse bedrijven krijgen Business Mobility Award

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft op 21 september zes bedrijven beloond met een Business Mobility Award. Deze prijs bestaat sinds 2009 en wordt jaarlijks gegeven aan bedrijven die inspanningen doen om de mobiliteit van hun werknemers zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen. In de praktijk komt dat meestal neer op het aanmoedigen en faciliteren van alternatieven zoals de fiets, het openbaar vervoer of carpooling.

De jury die de prijzen toekent bestaat uit mobiliteitsspecialisten, werknemers- en werkgeversorganisaties en bedrijven. Uit 25 kandidaturen kwamen dit jaar zes winnaars.

Algemene award privé-bedrijven

De Ideale Woning, een sociale-woningmaatschappij uit Berchem, kreeg de algemene award voor privébedrijven. De jury had vooral oog voor de vergroening van het woon-werkverkeer door o.a. deelauto’s en fietsleasing aan te bieden. De dieselvloot werd ook vervangen door elektrische wagens en fietsen.

Algemene award voor overheidsinstellingen

Bij de overheidsinstellingen vielen de stad en het OCMW van Gent in de prijzen omdat zij inzetten op een bedrijfsvervoerplan dat mikt op multimobiliteit. Een voorbeeld: werknemers die van buiten de stad komen, worden aangezet om hun auto achter te laten op een randparking om vanaf daar hun traject verder te zetten met een plooifiets.

Vlootvergroening

BOSS Paints nv uit Beveren-Leie ging aan de haal met de award voor vlootvergroening. Groepsaankopen voor (elektrische) fietsen en incentives voor werknemers die een bedrijfswagen met een elektrische aandrijving of CNG-aandrijving, gaven de doorslag.

Innovatief mobiliteitsmanagement

Bij AE nv, een IT-consultancybedrijf uit Leuven, denkt men eerst na voor men zich verplaatst en dat leverde hen de award op van innovatief mobiliteitsmanagement. Telkens de onderneming een werkopdracht krijgt die langere tijd zal duren, wordt gekeken wat de beste verplaatsingswijze is. Bedrijfswagens worden niet geband maar aan de medewerkers wordt wel gevraagd om ook de alternatieven te bekijken wanneer ze zich verplaatsen.

Vorming en sensibilisering

Ook de transportsector werd niet vergeten. Transport Joosen, met thuisbasis in de Haven van Antwerpen kreeg het een award omdat het zijn bestuurders een intensieve opleiding biedt rond veilig en zuinig rijgedrag. De snelheid van de vrachtwagens is ook begrensd op 85 km/uur.

Gedeelde mobiliteit

De stad Sint-Truiden kreeg de award voor gedeelde mobiliteit. De medewerkers beschikken voor hun dienstverplaatsingen over elektrische poolwagens en fietsen. Opmerkelijk: sinds kort worden de twee elektrische dienstvoertuigen van de stad ook gedeeld met de inwoners.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!