12% bedrijfswagens niet gebruikt voor woon-werkverkeer

Tot deze verrassende constatatie kwam Partena Professional na een enquête in samenwerking met iVox. Uit diezelfde rondvraag blijkt trouwens dat bijna de helft van de Belgen zijn bedrijfswagen wil inruilen. Al moet daar dan wel een (forse) compensatie tegenover staan.

Volgens de cijfers van Partena Professional is het aantal werknemers met een bedrijfsvoertuig dat ze ook voor privédoeleinden mogen gebruiken, de voorbije 5 jaar met 50% gestegen (van 10,4% in 2013 naar 15,1% in 2018). Uit de Barometer van Partena Professional blijkt dat meer dan 1 op 10 Belgen (12%) met een bedrijfswagen daarmee nooit naar het werk rijdt. De belangrijkste reden is voor 51% onder hen dat ze dicht bij hun werk wonen, gevolgd door de files (13%) en het gebruik van het openbaar vervoer (12%).

Terwijl een auto een belangrijk voordeel blijft en sommigen eraan zijn gehecht, zou bijna 4 op 10 Belgen (38%) hem willen inruilen voor een forse compensatie, nl. een loonsverhoging met gemiddeld € 740 netto per maand.

Met dat geld zou bijna de helft van de Belgen (48%) niet meteen overschakelen naar een ander vervoersmiddel, maar een eigen kleine auto kopen. Bijna een vierde onder hen (23%) zou een fiets kopen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. 22% van de Belgische werknemers zou het geld voor persoonlijke doeleinden gebruiken.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!