ALD rondt overname van LeasePlan af, met stoelendans tot gevolg

ALD heeft aangekondigd dat het de overname van 100% van het aandelenkapitaal van LeasePlan, een van ‘s werelds toonaangevende bedrijven op het gebied van wagenparkbeheer en mobiliteit, van een consortium onder leiding van TDR Capital met succes heeft afgerond, voor een totaalbedrag van 4,8 miljard euro, dat zowel in aandelen van ALD als in contanten wordt gefinancierd.

Deze baanbrekende overname betekent een belangrijke stap in de positionering van de gecombineerde groep als wereldleider in duurzame mobiliteit met een totale vloot van 3,3 miljoen voertuigen die wereldwijd worden beheerd door 15.700 medewerkers. Door hun krachten te bundelen, zullen ALD en LeasePlan de weg wijzen naar koolstofneutraliteit en de digitale transformatie van de markt verder vormgeven. De gecombineerde entiteit zal haar omvang en complementaire expertise benutten om haar concurrentievermogen te versterken en duurzame groei te garanderen, terwijl ze na de integratie jaarlijkse synergieën van €440 miljoen zal genereren. Met terugkerende marges en meer veerkracht in de economische cyclus wil ALD de beste operationele efficiëntie in de sector bereiken en zijn aandeelhouders een aantrekkelijke winstgevendheid bieden.

Wie gaat ALD | LeasePlan in België leiden? Ontdek het hier!

Na de afronding vandaag van de overname van LeasePlan, dat een bankvergunning heeft om deposito’s aan te trekken onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, wordt ALD een financiële holding, een gereguleerde instelling onder toezicht van de Europese Centrale Bank. ALD heeft een sterke kapitaalpositie, wat kan leiden tot een verbetering van de kredietwaardigheid.

In overeenstemming met haar toezeggingen blijft Société Générale de meerderheidsaandeelhouder op lange termijn van ALD, met 52,6% van het kapitaal en een lock-upverplichting van 40 maanden. De voormalige aandeelhouders van LeasePlan bezitten 30,75% van het kapitaal van de gecombineerde entiteit en zijn onderworpen aan een houdperiode van 12 maanden. De free float vertegenwoordigt 16,6%.

De resultaten van LeasePlan zullen per 22 mei 2023 door ALD worden geconsolideerd.

“Dit is een historische dag voor ALD en LeasePlan, aangezien dit het begin is van een nieuw tijdperk voor mobiliteit. Door onze complementaire capaciteiten en expertises samen te brengen, zijn we goed gepositioneerd om de aanzienlijke groeikansen in de sector te benutten. Ons doel is om te profiteren van onze unieke positie om de energietransitie te stimuleren door middel van innovatieve oplossingen, waaronder digitale platforms, om de wijdverspreide invoering van duurzame mobiliteit aan te moedigen, of het nu gaat om voertuigen met een lage uitstoot of om multimodale oplossingen”, aldus Tim Albertsen, Chief Executive Officer van ALD. “Door de talenten van ALD en LeasePlan te combineren, zetten onze teams zich volledig in om de wereldleider in duurzame mobiliteit te worden en waarde te creëren voor al onze stakeholders. We kijken er allemaal naar uit om samen aan dit nieuwe avontuur te beginnen.

Wijzigingen in de raad van bestuur van ALD

Wegens zijn nieuwe status als gereglementeerde entiteit en de wijzigingen in zijn aandeelhoudersstructuur heeft ALD zijn statuten aangepast en zijn bestuur versterkt door het aantal leden van zijn raad van bestuur te verhogen van 10 tot 12. De buitengewone algemene vergadering van 22 mei 2023 heeft de volgende benoemingen bekrachtigd:

 • Hacina Py, directeur duurzame ontwikkeling bij Société Générale, werd benoemd tot lid van de Raad van Bestuur
 • Mark Stephens, Partner bij TDR Capital, werd benoemd tot lid van de Raad van Raad van Bestuur.

De nieuwe Raad van Bestuur die voortvloeit uit de algemene vergaderingen van 22 en 24 mei 2023 zal een nieuw intern reglement aannemen waardoor het aantal gespecialiseerde comités zal toenemen van 2
naar 5.

Ondernemingsbestuur van ALD SA

Om de strategische ontwikkeling van de gecombineerde entiteit te implementeren, heeft Tim Albertsen, Chief Executive Officer van ALD SA, een nieuw managementteam samengesteld, bestaande uit een algemeen managementteam en een nieuw gevormd Executive Committee.

Het senior management team bestaat uit Tim Albertsen, Chief Executive Officer, John Saffrett, de huidige Deputy Chief Executive Officer van ALD SA, en Berno Kleinherenbrink, voorheen commercieel directeur en hoofd van een groep LeasePlan-entiteiten, die is benoemd tot Deputy Chief Executive Officer.

Het uitvoerend comité van ALD SA is als volgt samengesteld (naast het team van het algemeen bestuur):

 • Michel Alsemgeest wordt benoemd tot directeur Digitaal en Informatiesystemen
 • Liza Hoesbergen wordt benoemd tot Directeur Juridische en Publieke Zaken
 • Miel Horsten wordt benoemd tot directeur Operations, verantwoordelijk voor het toezicht op diensten en operaties, inkoop en verzekeringen
 • Roderick Jorna wordt benoemd tot Directeur Personeelszaken
 • Gilles Momper wordt benoemd tot Chief Financial Officer
 • Annie Pin wordt benoemd tot Commercieel Directeur
 • Laurent Saucié wordt benoemd tot Directeur Transformatie en Hoofd Integratie
 • Hans van Beeck wordt benoemd tot Directeur Risico en Compliance
 • Gilles Bellemère wordt benoemd tot Managing Director Frankrijk & Regionaal Directeur Groep, belast met het toezicht op Algerije en Marokko
 • Guillaume de Léobardy wordt benoemd tot Hoofd Remarketing & Regionaal Directeur Groep, belast met het toezicht op Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Peru.
 • Martin Koessler wordt benoemd tot Regionaal Directeur Groep, belast met het toezicht op Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije, Servië, Slovenië en Zwitserland.
 • Jeroen Kruisweg wordt benoemd tot regionaal directeur van de groep, belast met het toezicht op België, Denemarken, India, Ierland, Finland, Luxemburg, Maleisië, Noorwegen, Zweden en Thailand.
 • Philippos Zagorianakos wordt benoemd tot Group Regional Director, verantwoordelijk voor het toezicht op Bulgarije, Wit-Rusland, Tsjechië, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Turkije, Oekraïne en de Verenigde Arabische Emiraten.

Bedrijfsleiding van LeasePlan Corporation

In het kader van de overname van LeasePlan zijn de volgende wijzigingen aangebracht in de bestuursstructuur van LeasePlan Corporation. De gesplitste organen bestaan uit een Beheerraad en een Raad van Bestuur, ondersteund door een uitgebreid Executive Committee.

Een dubbele verantwoordelijkheid zal worden gedragen door verschillende functies binnen het Executive Committee van LeasePlan. Gezien de hoge mate van synergie tussen deze functies, zullen deze functies tegelijkertijd toezicht houden op de uitvoering van de integratie en de gezamenlijke bedrijfsactiviteiten om de consistentie en strategische afstemming tussen ALD en LeasePlan te waarborgen.

Alle benoemingen van LeasePlan in de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur zijn tot stand gekomen na goedkeuring van de Europese Centrale Bank en op basis van overleg met de Centrale Ondernemingsraad van LeasePlan.

Beheerraad

 • Tim Albertsen benoemd tot voorzitter
 • Odile de Saivre, gedelegeerd bestuurder van Société Générale Equipment Finance, wordt benoemd tot Ondervoorzitter
 • Hélène Crinquant, Administratief en Bestuurlijk Directeur van de groep Société Générale, wordt benoemd tot lid van de Raad van Bestuur.
 • Steven van Schilfgaarde blijft onafhankelijk lid van de Raad van Bestuur
 • Herta von Stiegel blijft onafhankelijk lid van de Raad van Bestuur
 • Paul Johannes Scholten blijft een onafhankelijk lid van de Raad van Bestuur

De Raad van Commissarissen heeft de volgende benoemingen gedaan in de Raad van Bestuur van LeasePlan Corporation:

 • Laurent Saucié wordt benoemd tot algemeen directeur
 • Berno Kleinherenbrink wordt benoemd tot adjunct-directeur.
 • Marc Dierckx wordt benoemd tot Chief Financial Officer
 • Fred Weenig wordt benoemd tot Chief Risk Officer

Het nieuwe Executive Committee van LeasePlan Corporation zal als volgt zijn samengesteld (naast de Raad van Commissarissen):

 • Michel Alsemgeest blijft Directeur Digitaal en Informatiesystemen
 • Liza Hoesbergen blijft General Counsel, Vice President Regulatory Affairs en Corporate Secretary
 • Miel Horsten wordt benoemd tot Directeur Operations, verantwoordelijk voor het toezicht op diensten en operaties, inkoop en verzekeringen
 • Roderick Jorna wordt benoemd tot Directeur Human Resources
 • Annie Pin wordt benoemd tot Commercieel Directeur
 • Matthijs den Breeje blijft Senior Vice President Risk Management
 • Gilles Bellemère wordt benoemd tot Managing Director Frankrijk & Regionaal Directeur Groep
 • Guillaume de Léobardy wordt benoemd tot Remarketing Director & Group Regional Director, belast met het toezicht op Brazilië en Mexico
 • Martin Koessler wordt benoemd tot Regionaal Directeur Groep, belast met Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Zwitserland.
 • Jeroen Kruisweg wordt benoemd tot Group Regional Director, verantwoordelijk voor België, Denemarken, India, Ierland, Noorwegen en Zweden.
 • Philippos Zagorianakos blijft regionaal directeur voor Griekenland, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze mensen, geselecteerd vanuit ALD en LeasePlan, behoren tot de belangrijkste medewerkers om het integratieplan uit te voeren en de groei- en strategische ontwikkelingsdoelstellingen in de komende maanden en jaren te realiseren.

#Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine