Arval biedt een wagen aan de eerste sociale rijschool in België

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frankrijk kent al sinds 2002 sociale rijscholen, maar in België bestond die vorm van maatschappelijke ondersteuning nog niet. Tot vandaag. Arval Belgium gaat een partnership aan met de eerste sociale rijschool van België, die werd opgericht door ‘Chantier’, een vzw voor beroepsopleiding. De rijschool werd op 5 september ingehuldigd in Charleroi, in het bijzijn van vertegenwoordigers van het stadsbestuur en het Waalse Gewest.

Een rijbewijs behalen is duur. Onderzoek in 2015 wees uit dat de kostprijs van het volledige leertraject EUR 1400 tot 2000 of meer bedraagt. Sommige kandidaten hebben immers heel wat uren rijles nodig voor ze klaar zijn om het rijexamen af te leggen.

Anderen slagen pas na meerdere pogingen. Voor werkzoekenden en leefloners die een baan zoeken, vormt dat bedrag een onoverkomelijke drempel.

Een studie van FOREM uit 2010 naar de ‘inschakelingskansen van wie ver verwijderd is van de arbeidsmarkt’ toont aan dat werkzoekenden zonder diploma secundair onderwijs, zonder rijbewijs en zonder beroepservaring zeer weinig kans maken op werk. Slechts 16% van hen vindt (opnieuw) een baan.

Chantier stichtte de eerste sociale rijschool van België om wie al minstens een jaar werkzoekend is of van het OCMW een leefloon ontvangt, aan een rijbewijs te helpen.
Arval steunt dit maatschappelijk erg belangrijke project drie jaar lang met een gratis leasewagen. Daardoor kan Chantier elk jaar 50 extra cursisten rijles geven.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!