CEO BMW Zipse pleit voor herziening Europese CO2-doelstellingen

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van BMW heeft CEO Oliver Zipse opgeroepen tot een herziening van de CO2-doelstellingen van de Europese Unie, vanwege toenemende druk op autofabrikanten. Hoewel BMW op schema ligt om aan de huidige regelgeving te voldoen, benadrukte Zipse dat de industrie voor aanzienlijke uitdagingen staat.

“De wereld zal tegen eind 2025 merken dat het niet zo eenvoudig is”, aldus Zipse, eraan toevoegend dat de druk op de Europese auto-industrie naar verwachting aanzienlijk zal toenemen.

De oproep voor herziening van de doelstellingen kreeg steun van andere prominente figuren in de auto-industrie, waaronder Volkswagen CEO Oliver Blume en Renault CEO Luca de Meo. Blume benadrukte dat het contraproductief is om boetes op te leggen aan de industrie wanneer “de kadervoorwaarden voor de opschaling van EV’s niet zijn gerealiseerd.” Wellicht doelt Blume daarmee niet alleen op de automobielindustrie zelf maar ook op de uitrol van de laadinfrastructuur.

De Europese Unie heeft momenteel vastgesteld dat de gemiddelde uitstoot van een vloot nieuw verkochte voertuigen in 2025 niet meer dan 93,6 gram CO2 per kilometer mag bedragen. Overtreding van deze doelstelling kan leiden tot aanzienlijke boetes voor fabrikanten.

Desondanks verklaarde Zipse dat BMW op schema ligt om aan deze doelstelling te voldoen. Het bedrijf heeft zijn productie van volledig elektrische voertuigen (BEV’s) verhoogd tot 20 procent, met een doelstelling om tegen 2030 de helft van de verkochte BMW’s volledig elektrisch te maken.

In lijn met deze strategie heeft BMW recent aangekondigd dat zijn fabriek in München vanaf 2027 uitsluitend elektrische voertuigen zal produceren.

Ondanks uitdagingen in de markt behaalde BMW vorig jaar een recordaantal verkopen, met wereldwijd ongeveer 2,6 miljoen verkochte auto’s, een stijging van ruim 6 procent ten opzichte van 2022. Het bedrijf verwacht verdere groei dit jaar, gedreven door de toenemende vraag naar duurdere volledig elektrische voertuigen.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine