Co.Mobility wordt eerste mobiliteitsecosysteem in België

Co.Station, een aanbieder van coworking spaces, lanceert co.mobility, het eerste mobiliteits-ecosysteem in België. co.mobility zal belangrijke spelers (bedrijven, universiteiten, overheden, publieke instellingen, …) in hetzelfde ecosysteem samenbrengen om innovatie te bevorderen en de huidige mobiliteitsuitdagingen op een efficiënte en duurzame manier op te lossen. Het ecosysteem zal vanaf oktober 2020 de ontwikkeling van concrete mobiliteitsoplossingen mogelijk maken, in het bijzonder slimme toepassingen en MaaS (Mobility as a Service), maar ook nieuwe diensten en infrastructuren.

Mobiliteit is een enorme sector, die wordt gekenmerkt door zijn complexiteit en een groot aantal spelers. De sector is het onderwerp van grote maatschappelijke discussies, vooral op het gebied van de klimaatcrisis, de impact van nieuwe technologieën (connected cars, artificiële intelligentie), verstedelijking en de uitdagingen waar het openbaar vervoer voor staat. Ook enkele nieuwe spelers hebben de afgelopen jaren de markt voor zachte en gedeelde mobiliteit verstoord.

“Mobiliteit is een sector die bijzonder bevorderlijk is voor innovatie. co.mobility biedt de kans om een positie in te nemen in dit nieuwe mobiliteitsparadigma, in het belang van de maatschappij en de burgers”, legt Béatrice de Mahieu, CEO van Co.Station, uit.

Mobiliteit als uitdaging

Om deze ambitie waar te maken lanceert Co.Station co.mobility, met de steun van 6 Founding Partners: AG, BNP Paribas Fortis, Brussels Airport Company, NMBS, MIVB en Touring. Het ecosysteem zal verscheidene belangrijke spelers samenbrengen rond een gemeenschappelijk doel. Door het bevorderen van open innovatie zal co.mobility de grote uitdagingen van de huidige mobiliteit op een efficiënte manier aanpakken. Het ecosysteem zal de ontwikkeling van innovatieve en duurzame ideeën met een grootschalige impact mogelijk maken. Bovendien zullen nog 30 partners zullen zich bij het project aansluiten, van grote bedrijven tot start-ups.

“Door co.mobility te lanceren, willen we samen de uitdagingen in verband met mobiliteit in België bestuderen en begrijpen. Daarnaast willen we de opportuniteiten met een hoge toegevoegde waarde voor de samenleving identificeren. Om dit te bereiken, zullen we onze ecosysteempartners helpen bij het ontwikkelen en testen van innovatieve oplossingen. co.mobility zal ons in staat stellen om onze middelen, talenten en expertise te delen rond een gedeeld maatschappelijk project,” zegt Grégoire Talbot, Head van co.mobility.

8 voorstellen

Na een eerste fase van ideevorming met alle spelers, die zal plaatsvinden van april tot juni, zullen 8 ideeën worden voorgesteld binnen het ecosysteem, gebaseerd op een gedetailleerd businessmodel en met een reële toegevoegde waarde. Vanaf oktober 2020 worden dan 4 prototypes van flexibele producten of diensten ontwikkeld.

co.mobility zal zich richten op belangrijke thema’s in verband met mobiliteit in België zoals slimme toepassingen op basis van de exploitatie van mobiliteitsgegevens, het toekomstige wagenpark (elektrificatie, autonomie en verbonden mobiliteit), nieuwe diensten (micromobiliteit, on-demand mobiliteit), of nieuwe intelligente infrastructuren.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Mobiliteit