CO2 bijdrage: RSZ op een lijn met fiscus

Voor de aftrekbaarheid en de berekening van het VAA had de regering beslist om de door de FOD Financiën eerder in 2020 uitgevaardigde regel voor de keuze van de CO2-waarde te verlengen. In haar recent gepubliceerde administratieve instructies heeft de RSZ zich aangesloten bij de fiscus om het bedrag van de CO2-bijdrage te bepalen.

De CO2-bijdrage, ook wel de solidariteitsbijdrage genoemd, is maandelijks verschuldigd door werkgevers die een auto aan werknemers toekennen voor privégebruik.

De RSZ had nog niet officieel beslist over de kwestie van de in aanmerking te nemen CO2-waarde, hoewel het de RSZ is die de CO2-bijdrage regelt. Zij heeft dit zojuist gedaan in haar administratieve instructies: zij volgt de regel van de fiscus.

Welke CO2 waarde kiezen?

(Her)lees :

Bedrijfswagens: alles over de fiscaliteit in 2021

Er moet dus rekening gehouden worden met volgende CO2-waarden

  • NEDC 1.0 als het voertuig alleen een NEDC-waarde heeft ;
  • WLTP als het voertuig alleen een WLTP-waarde heeft;
  • NEDC 2.0 OR WLTP (uw keuze) als het voertuig een NEDC-waarde en een WLTP-waarde heeft..

Het gelijkvormigheidsattest (COC) van het voertuig kan worden geraadpleegd om na te gaan of een voertuig twee CO2-emissies heeft (WLTP en NEDC 2.0). Het COC van een voertuig met twee CO2-emissiewaarden vermeldt zowel een tabel (item 49.1) met de NEDC-waarden voor brandstofverbruik als CO2 EN een tabel (item 49.4) met de WLTP-waarden voor brandstofverbruik en CO2.

De “gewogen, gecombineerde” CO2-waarde moet gebruikt worden voor oplaadbare elektrische voertuigen en de “gecombineerde” CO2-waarde voor andere motorisaties.

Bereken hier de CO2-waarde

#Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine