CO2 & WLTP-NEDC: u hebt nog steeds de keuze voor aftrekbaarheid, VAA en solidariteitsbijdrage

Het wetsontwerp van Vincent Van Peteghem over de vergroening van bedrijfswagens bevatte oorspronkelijk een hoofdstuk over het gebruik van WLTP CO2-waarden. Uiteindelijk werd besloten  er niets mee te doen… Een woordje uitleg.

De regering-De Croo heeft meteen na haar aantreden besloten de aanbeveling van de FOD Financiën te volgen bij gebrek aan een voltallige regering. Grofweg: in 2021 zouden vlootbeheerders nog steeds de keuze hebben om de NEDC- of WLTP-waarden te gebruiken als het gelijkvormigheidsattest van het voertuig nog steeds beide vermeldt.

Het wetsontwerp betreffende de vergroening van bedrijfswagens (begin mei ingediend) voorzag pas vanaf 1 september 2021 in het gebruik van WLTP CO2-waarden. Na een eerste ronde van besprekingen binnen de kern werd deze datum met een maand uitgesteld, tot 1 oktober 2021.

In het akkoord dat maandagavond binnen de Vivaldi-coalitie werd bereikt, werd het WLTP-NEDC-hoofdstuk uiteindelijk zonder meer geschrapt.

De regel die vandaag van kracht is, blijft dus van kracht tot het einde van de huidige regeerperiode. Officieel is dit om de belastingdruk voor bedrijven en werknemers tijdens deze periode niet te verhogen. Ongeveer 370 miljoen euro aan belastingdruk zou zijn vermeden (twee derde voor bedrijven, een derde voor werknemers). Zelfs als de NEDC-waarden in de komende weken of maanden volledig uit de gelijkvormigheidsattesten zullen verdwijnen.

Voor de federale fiscaliteit met betrekking tot bedrijfswagens is de keuze als volgt:

  • CO2 NEDC 1.0 als het voertuig alleen een NEDC-waarde heeft ;
  • CO2 WLTP als het voertuig alleen een WLTP-waarde heeft; ;
  • CCO2 NEDC 2.0 OF CO2 WLTP (optioneel) als het voertuig een NEDC- en een WLTP-waarde heeft.

Het gelijkvormigheidsattest (COC) van het voertuig kan worden geraadpleegd om na te gaan of een voertuig twee CO2-emissiewaarden heeft (WLTP en NEDC 2.0). De COC van een voertuig met twee CO2-emissiewaarden vermeldt namelijk zowel een tabel (punt 49.1) met de NEDC-waarden voor verbruik en CO2 als een tabel (punt 49.4) met de WLTP-waarden voor verbruik en CO2. De “gewogen, gecombineerde” CO2-waarde moet worden genomen voor plug-in elektrische voertuigen en de “gecombineerde” CO2-waarde voor andere motoren.

#Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine