Europa werkt aan een verkeerstol op basis van de CO2-uitstoot van voertuigen

De Europese commissie werkt aan een voorstel tot richtlijn waarin voertuigen belast worden op hun CO2-uitstoot. Dit zou zowel het geval zijn voor auto’s, vrachtwagens, bussen en lichte bedrijfswagens. Dat is toch wat twee EU-verantwoordelijken verklaard hebben tegenover persagentschap Reuters.

Concreet zou de taks inhouden dat voertuigen die veel CO2 uitstoten meer betalen dan ze nu doen. Schonere wagens komen dan weer goedkoper uit. Het gemiddelde belastingtarief zou wel overeenkomen met het huidige belastingtarief, aldus de Europese bronnen. Of toch voor de wagens. Grotere voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen, stoten immers meer CO2 uit en zullen dus meer moeten betalen.

Het wetsvoorstel moet af zijn voor 31 mei, waarna het goedgekeurd kan worden door het Europese parlement en de lidstaten. Indien het voorstel tot wet wordt aangenomen, is het wel niet bindend voor de lidstaten. Het gaat eerder om een Europese richtlijn. Dat wil zeggen dat de EU een wettelijk kader creëert waarbinnen de lidstaten hun eigen oplossing voor een probleem kunnen zoeken.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!