Hoeveel brengen de automobieltaksen in Europa op?

ACEA heeft haar rapport (van meer dan 350 pagina’s) over automobielbelastingen in Europa gepubliceerd.  Alleen al in de 14 landen die geloofwaardige gegevens afleverden, lagen de fiscale inkomsten gezamenlijk op 413 miljard euro, oftewel drie keer het budget van de Europese Unie (160 miljard). Op het Verenigd Koninkrijk en Portugal na, dateren de gegevens wel uit 2016.

Verrassing (of niet): België strandt op de vijfde positie met 18,8 miljard euro die gegenereerd wordt voor de staat. Voor ons land vinden we nog Duitsland (90,5 miljard), Frankrijk (73,5 miljard), Italië (73 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (54,8 miljard).

In al die landen zijn het natuurlijke de accijnzen op brandstoffen en olie die het meeste opbrengen (7,4 miljard in België), gevolgd door de BTW (7,1 miljard in België).

Het ACEA profiteert ook nog van dit rapport om haar uit te spreken over WLTP. “De regeringen van de 20 lidstaten die hun wagens belasten op basis van CO2-emissies moeten ervoor zorgen dat de transitie naar WLTP niet voor een financiële krater zorgt bij de gebruikers. Dat zou immers tot een wereldwijde verwarring leiden”, stelt Secretaris-Generaal van het ACEA Erik Jonnaert.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Auto