Inschrijvingen 2021: de eindbalans

Sectorfederatie Febiac maakte zonet bekend welke automerken afgelopen jaar de meeste wagens aan de man wisten te brengen. Voor wie de inschrijvingscijfers goed opvolgde, is dat geen verrassing.

2021 was een moeilijk jaar voor de autosector. Afgelopen jaar werden slechts 383.123 nieuwe auto’s ingeschreven, wat nog 11,21 procent minder is dan in 2020. Al is “ingeschreven” het juiste woord. Door de halfgeleidercrisis is de levertermijn van nieuwe wagens fors toegenomen, waardoor heel wat bestelde wagens nog niet geleverd konden worden. Sectorfederatie Febiac zegt alvast dat de invoerders gewag maken “van een degelijke bestelingang”, maar als die wagens niet in ons land geraken, kunnen ze natuurlijk niet in de statistieken opgenomen worden.

Hoe dan ook, met 383.123 nieuwe auto’s staat de markt op haar laagste niveau sinds 25 jaar. In 2019, het laatste volledige jaar voor het uitbreken van de coronapandemie, werden in ons land nog 550.003 nieuwe personenwagens ingeschreven. We zijn alvast benieuwd hoe de markt zich de volgende maanden en jaren zal rechttrekken.

BMW populairst

Net als in zowat elke maand van 2021 sluit BMW ook het jaar af als populairste automerk. Het Duitse premiummerk was goed voor 38.962 inschrijvingen van nieuwe personenwagens, wat overeen komt met een marktaandeel van 10,17 procent. Ook opvallend: de Duitsers wisten afgelopen jaar meer wagens te leveren dan in 2020. Iets waar in de top 20 enkel Kia (+4%), MINI (+1%) en Mazda (+5%) in slagen. De volledige top 40 van 2021 kan u hieronder bekijken.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine