Laadpalen: Blue Corner meet in 2021 verdubbeling van opgeladen hoeveelheid elektriciteit

De elektrificatie van het wagenpark laat zich ook in Antwerpen zeer duidelijk voelen. Dat meldt Blue Corner, een toonaangevende speler op de Belgische laadpalenmarkt voor EV’s. In 2021 werd meer dan één miljoen kWh geladen aan de eigen publieke laadpalen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2020. In november en december was de stijging het grootste en die trend lijkt zich ook begin 2022 door te zetten.

De groeiende markt is zeer duidelijk het gevolg van de stijgende verkoop van EV’s. Die tendens liet zich al aftekenen, maar door onder andere de sterke stijging van EV’s in het bedrijfswagenpark en de leasing maatschappijen zit de verkoop vandaag in een enorme stroomversnelling. En dat merken ze dus bij Blue Corner door het enorme succes van de publieke laadpalen, mede versterkt bovendien door de toename in gebruikers van deelwagens zoals GreenMobility en Poppy.

Het coronajaar tikte af op goed een half miljoen kWh geladen aan Antwerpse laadpalen. 2021 sloot af met liefst 1.012.255,11 kWh, een verdubbeling. Dat betekent tegelijk een enorme besparing op de uitstoot van CO2. 1 miljoen kWh komt op ongeveer 6,5 ton CO2 dat niet uitgestoten werd. Met 1 miljoen kWh is er zo’n 50.000 km gereden. De beste maanden vorig jaar waren november en december met respectievelijk 104.519,78 en 115.185,38 kWh. In totaal waren er 60.504 laadsessies, goed voor 28.540.031 minuten laadtijd. De top drie qua districten bestaat uit Antwerpen, Berchem en Deurne. Naar populaire laadpalen toe registreert Blue Corner weinig opvallende verschuivingen. Volgende locaties blijven trending: Belegstraat, Prins Albertlei, Lambermontplaats, Kloosterstraat en Amerikalei.

Uitbreiding noodzakelijk

“Extra uitbreiding is meer dan gewenst. Vooral ook in de rand rond Antwerpen zien we heel wat blind spots”, klinkt het bij Blue Corner. “De doorlooptijd naar de vergunning van een laadpaal is nog altijd moeizaam. Al merken we wel dat de voorbereidende fase voor heel de sector op volle toeren draait. Wat veelbelovend is voor de toekomst van onze markt. We gaan ook almaar korter kunnen inspelen op noodzakelijke uitbreidingen. Want daar kan niemand nog om heen: de openbare laadpalen zijn steeds vaker bezet.”

De Antwerpse schepen voor mobiliteit Koen Kennis: ”Antwerpen is klaar om de stijgende vraag naar
oplaadcapaciteit op te vangen. Onze strategie daarbij is dat we laadpalen plaatsen daar waar een concrete vraag is. Aanvragen worden zo snel mogelijk behandeld, en 1 voor 1 tegen het licht gehouden om een wildgroei aan palen te vermijden”, besluit Koen Kennis.

#Fleet Management #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine