MyMove: Fleet as a service, de toekomst? (video)

De mobility apps vliegen ons tegenwoordig rond de oren. Maar of ze een echte meerwaarde hebben en veel gebruikt worden, dat is nog een ander paar mouwen. Bij MyMove (een initiatief van Lab Box, een start-up onder de vleugels van D’Ieteren) zijn ze ervan overtuigd dat hun recept alvast stevig van de concurrentie verschilt. De app is louter de tool waarachter een complex technisch platform schuilt … dat multimodaal vlootbeheer net heel eenvoudig moet maken.

“De oplossing om uw vloot op de meest flexibele manier te beheren”, dat is de baseline van MyMove. En met vloot bedoelen ze niet alleen auto’s. Het is een multimodaal voertuigplatform dat organisaties moet helpen bij het beheren van hun gedeeld wagenpark.

Een voorbeeld: via MyMove kan je op de werkplek een assortiment voertuigen aanbieden. Dat gaat van E-bikes tot E-steps, E-scooters en hun eigen auto’s (u moet niet investeren in nieuwe voertuigen: u kunt uw huidige wagenpark delen met MyMove). Werknemers kiezen hun voertuig via de app. Het ontgrendelen van de voertuigen kan sleutelloos via een smartphone of een NFC-kaart (Near Field Communication). De beheerder krijgt een gecentraliseerd beheer met een gedetailleerd overzicht van de vlootbezetting. De basisfilosofie achter MyMove is immers een gedeelde mobiliteit. Dankzij de technologie kunnen de voertuigen zo optimaal mogelijk ingezet worden in functie van zoveel mogelijk individuele vervoersnoden. MyMove noemt het “fleet as a service”. Overigens hoeft het gebruik niet altijd professioneel te zijn, ook privé-verplaatsingen behoren tot de mogelijkheden.

Voertuigen kunnen ook worden gedeeld in een gesloten gemeenschap, zoals door een bedrijf of bijvoorbeeld door bewoners van een gebouw. Daarnaast kunnen ze ook worden verhuurd aan externe personen, door autodealers, kortetermijnverhuurbedrijven, en eigenlijk elk bedrijf dat ‘s avonds en in het weekend ongebruikte voertuigen heeft, … In dit geval zorgt MyMove voor de reservering en de keyless ontgrendeling, maar ook voor de betaling en verificatie van de identiteit en het rijbewijs van de bestuurder.

Wat kan het nog?

Andere functionaliteiten van MyMove zijn, onder andere, exacte kilometerinformatie voor onderhoudsplanning, geolokalisatie en tracking. Deze laatste functie kan zowel gebruikt worden voor klanten (als bewijs van levering) als voor interne doeleinden (bvb het behandelen van boetes). Zelfs monitoring van bestuurdersgedrag behoort tot de mogelijkheden. Zowel de geolokalisatie als tracking kunnen uitgeschakeld worden indien de privacy policy van het bedrijf het gebruik niet toelaat.  MyMove kan zowel ingepast worden in een mobiliteitsbudget als een cafetariaplan, beiden fiscaal interessant.

Conclusie

Als telewerken zich ook na de Covid-19 (zelfs aan een lagere intensiteit) doorzet, zal het individueel toewijzen van een bedrijfswagen steeds meer in vraag gesteld worden door zowel bedrijven als hun werknemers. Uit statistieken blijkt ook dat auto’s vandaag al 95% van de tijd stilstaan. Dan is “fleet as a service” met een optimale bezettingsgraad niet alleen logisch vanuit praktisch standpunt maar ook vanuit TCO-standpunt.

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine