Nieuwe Volkswagen Tiguan: geëlektrificeerder dan ooit, maar nog geen EV

Dit is momenteel het meest succesvolle VW-model ter wereld: de Tiguan. Volkswagen heeft er alleen al in de afgelopen twee jaar 1,2 miljoen exemplaren van geproduceerd. Meer dan 7,5 miljoen kopers kozen voor deze SUV sinds zijn debuut in 2007. In een wereldpremière presenteert Volkswagen nu een volledig nieuw ontwikkelde Tiguan en daarmee de derde generatie van de bestseller.

Markant aan het design van de nieuwe Tiguan: de hogere en krachtig ogende voorpartij. Hier geïntegreerd: nieuwe en zeer platte ledkoplampen. Daartussen is het klassieke radiatorrooster vervangen door een met glas beklede dwarsstrook met optioneel een daarin geïntegreerde ledstrip. De eigenlijke openingen van het radiatorrooster bevinden zich in de bumper. Aan de zijkanten van de bumper zorgen zogeheten ‘air curtains’ voor een optimale luchtstroom. De strak getekende voorpartij onderstreept het feit dat de cx-waarde is verbeterd van 0,33 naar 0,28. 

De nieuwe Tiguan is 30 mm langer (4.539 mm) dan zijn voorganger, maar met 4 mm extra (zonder dakrails) is hij nauwelijks hoger (1.639 mm). De breedte (1.842 mm) en wielbasis (2.680 mm) bleven gelijk. Het koffervolume van de nieuwe generatie toont aan hoe goed de ruimte wordt benut: hoewel de SUV amper langer is geworden, is het laadvolume van de versies met eTSI-, TSI- en TDI-aandrijving met 37 liter toegenomen tot 652 liter.

Digital cockpit 

Volkswagen heeft het interieur van de Tiguan volledig nieuw ontwikkeld. Met betere materialen en afwerking en optionele details zoals sierstiksels en contrasterende biezen in de oppervlakken maakt het komaf met de gebruikelijke klassengrenzen. Meer dan ooit positioneert de nieuwe Tiguan zich zo als het compactere zustermodel van de luxueuze Touareg, aldus de Duitse autobouwer. Bovendien smelten de componenten van het MIB4 aan boord samen tot een nieuw cockpitlandschap: intuïtief te bedienen, consistent verbonden, strak en slim vormgegeven.

Tot de modules behoren de nieuwe Digital Cockpit (ontspiegelde digitale instrumenten in liggend tabletformaat), een groot infotainmentscherm met een volledig nieuwe menustructuur en grafische vormgeving, een eveneens nieuw head-updisplay  en een nieuwe, multifunctionele rijbelevingsschakelaar met geïntegreerd oleddisplay. Met de nieuwe spraakassistent IDA kunnen bovendien tal van voertuig- en infotainmentfuncties, zoals het audiovolume, worden bediend door middel van natuurlijke spraak. 

100 km elektrisch

Volkswagen heeft de plug-inhybride aandrijvingen van de Tiguan nieuw ontwikkeld. Dankzij een nieuwe batterij van 19,7 kWh (netto) is het zuiver elektrische rijbereik van de Tiguan eHybrid, die begint met een systeemvermogen van 204 pk en 272 pk, vergroot tot ongeveer 100 km. Daarnaast zal Volkswagen de SUV aanbieden met twee nieuwe mildhybride aandrijvingen van 48 volt, die 130 pk en 150 pk ontwikkelen en beschikken over een automatische cilinderuitschakeling (ACT). Beide Tiguans eTSI combineren hun hoge efficiëntie met uitstekende wegrijprestaties. De vier hybride modellen hebben allemaal voorwielaandrijving.

Tot slot blijven ook de conventionele turbobenzinemotoren (TSI) en twee turbodiesels (TDI) aan boord. Het zijn allemaal 2.0-viercilindermotoren. De TSI’s leveren 204 pk en 265 pk, terwijl de TDI’s 150 pk en 193 pk ontwikkelen. Zowel de Tiguan 2.0 TSI met 150 kW en 195 kW als de 142 kW sterke Tiguan 2.0 TDI hebben standaard de vierwielaandrijving 4MOTION aan boord. 

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Jennes 3061 Leefdaal
Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-Ville
Michael Mazuin Charleroi Sud 5651 Tarcienne
Michael Mazuin Charleroi Est 6220 Fleurus
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine