Speed Pedelecs sprinten het nieuwe jaar in

In de twee eerste maanden van 2023 zijn er al 1.004 meer nieuwe speed pedelecs ingeschreven dan in dezelfde periode van 2022. In de maand februari lag het aantal inschrijvingen +44,7% hoger (1.240 eenheden) waardoor het totale aantal voor januari en februari samen nu reeds op 2.581 stuks ligt. Zo blijkt uit de cijfers die sectorfederatie Traxio net bekend maakte.

We verwachten dat de interesse van de particuliere klant in de komende maanden mogelijks nog zal toenemen dank zij de stijgende temperaturen. Ondertussen blijkt uit de cijfers alvast dat er heel veel speed pedelecs worden ingeschreven door bedrijven en leasingmaatschappijen : zij zijn minder afhankelijk van het weer of de periode van het jaar. Exploderende cijfers zien we ook terug op de tweedehandsmarkt, die het in februari +68,4% beter deed (507 eenheden) dan vorig jaar. Gecumuleerd over de eerste twee maanden zijn er nu al +55% meer occasie speed pedelecs ingeschreven”, geeft woordvoerder Filip Rylant duiding.

B2B-aandeel dominant

Het aantal speed pedelecs ingeschreven door particulieren is quasi gelijk gebleven (+1,2%) maar hun aandeel is enorm gezakt. Daar waar de particulieren vorig jaar (2022) bijna de helft van de verkoop voor hun rekening namen, is hun aandeel in de eerste 2 maanden gezakt tot slechts 30,1%. Bedrijven (+125,5%) en leasingmaatschappijen (+122,1%) schreven elk meer dan dubbel zoveel snelle fietsen in en zagen hun marktaandeel stijgen tot respectievelijk 19,2% en 50,7%.

Stefaan Lampaert wijst op de voordelen van een geleasede bedrijfsfiets: “Meer en meer bedrijven ontdekken het gebruiksgemak van de leasing:  minder eigen administratie, geen zorgen over onderhoud,  verzekering of restwaarde want alles wordt netjes voor hen en voor de werknemer geregeld.”

Tweedehands ook in de lift

Het succes van de tweedehandse speed pedelecs schrijft Traxio in grote mate toe aan het stijgende aantal lease speed pedelecs die vrijkomen en die worden overgekocht of doorverkocht. Goed nieuws is bovendien dat vanaf 1 mei alle werknemers in de privésector recht zullen hebben op een fietsvergoeding, wat de fietsverkoop in het algemeen alsook die van de speed pedelec nog een extra boost zou kunnen geven.

Stefaan Lampaert, algemeen secretaris van TRAXIO Velo, geeft verdere toelichting: “Deze topcijfers voor februari tonen aan dat de speed pedelec nog steeds aan populariteit wint. De verkoop van de speedpedelec wordt hoofdzakelijk door fleetaankopen aangestuurd. Slechts 30% van de inschrijvingen gebeurt door particulieren. De fietsmerken die sterk aanwezig zijn in de fleetmarkt genieten duidelijk mee van deze trend. De ingevoerde cafetariaplannen in zowel de private als de publieke sector en de interessante kilometervergoeding voor de werknemers, geven de inschrijvingen van de speed pedelec een extra boost!”

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine