Wanneer zitschuim brandstof wordt: auto’s voor 98% gerecycled!

De Belgische organisatie voor het beheer van afgedankte voertuigen en batterijen voor hybride en elektrische voertuigen, Febelauto, kondigde het deze woensdag op haar site aan: het Waalse bedrijf Comet (uit de regio Bergen) slaagt erin 98% van de afgedankte auto’s te recycleren. Met name dankzij een nieuw proces voor het omzetten van zitschuim in brandstof.

“Wat de recyclage van afgedankte voertuigen betreft, behoort België al tot de top in Europa, met een percentage van 97,3% gerecycleerde of gerevaloriseerde materialen”, zegt Catherine Lenaerts, directeur van Febelauto. “Dit is beter dan het reeds ambitieuze percentage van 95% dat door Europa wordt opgelegd en dat nodig is om goedkeuring te krijgen als een centrum voor de verwijdering van schadelijke stoffen.

Het bedrijf Comet zal helpen om dit recordcijfer verder te verbeteren. Door het recyclen van autozetelschuim heeft het bedrijf uit de regio Bergen een recyclingpercentage van 98% voor auto’s bereikt.

In het verleden werden textiel en schuim voor stoelen, hout, polymeren en kunststoffolies naar de stortplaats gestuurd. Vandaag de dag wordt 55% ervan omgezet in vloeibare brandstof die een warmtekrachtcentrale voedt, en 25% in koolstof die in de staalindustrie kan worden gebruikt. Er blijft 20% as over, het uiteindelijke afvalproduct van dit transformatieproces.

Vandaag de dag verwerkt de pilootfabriek van Comet 250 kilo afval per uur. In de komende jaren wil het bedrijf een fabriek bouwen die 5 ton afval per uur kan verwerken. Dit zou het dubbele van de energiebehoefte van de Comet Groep dekken. Het overschot zou worden teruggeleverd aan het net, waardoor wordt voorzien in de elektriciteitsbehoefte van 8.000 huishoudens.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine