Deze Chinese constructeur zal auto’s bouwen in Europa

Er is momenteel heel wat te doen omtrent (oneerlijke?) staatssteun van bepaalde Chinese automerken. En of de Chinese spelers geen oneerlijke concurrentievoordelen heeft. Collega Philip omschreef beide kanten van het verhaal alvast in dit opiniestuk. Ondertussen heeft één Chinese constructeur alvast aangegeven auto’s te gaan produceren in Europa.

Chery Automobile, de Chinese autobouwer achter de merken OMODA en JAECOO die binnenkort in België worden gelanceerd, is de eerste Chinese autobouwer die wagens zal produceren op Europese bodem. Chery heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Spaanse autobedrijf Ebro-EV Motors om nieuwe elektrische voertuigen te ontwikkelen via een joint venture in Barcelona. In de fabriek zal vanaf eind dit jaar de full-electric OMODA E5 van de band rollen.

Ebro-EV MOTORS is een automobielbedrijf gespecialiseerd in het ontwerp, de productie en de marketing van voertuigen, met productie in Spanje. Het merk Ebro werd opgericht in 1954 en stopte met de verkoop van voertuigen in 1987. In 2023 startte de Catalaanse regering het Ebro “herindustrialisatie”-project om de fabriek in Barcelona, waar tot 2021 Nissan-wagens werden geproduceerd, nieuw leven in te blazen. Ebro-EV MOTORS en de Catalaanse overheid kozen uiteindelijk Chery Automobile, dat een volwassen technologie en innovatief R&D-systeem heeft, als partner. 

1.250 jobs

Het partnerschap zal niet alleen helpen om het merk Ebro nieuw leven in te blazen, maar zal ook de lokale werkgelegenheid stimuleren en de lokale economie bevorderen. Met dit joint venture in het Zona Franca havengebied van Barcelona, zullen Chery en Ebro-EV Motors 1.250 banen creëren. Naar verwachting zullen er in 2027 50.000 voertuigen geproduceerd worden, een aantal dat zal verdrievoudigen tot 150.000 in 2029. Eind dit jaar worden twee SUV-modellen van Ebro verwacht, gemaakt met technologie gedeeld met Chery. De fabriek zal ook de productie starten van de OMODA E5, het eerste elektrische model van Chery, evenals een model met verbrandingsmotor. De alliantie maakt Chery de eerste Chinese autofabrikant die voertuigen gaat produceren in Europa.

“Dit partnerschap is een grote stap in de groei van Chery Automobile wereldwijd”, getuigt Derek Du, Managing Director Benelux van Chery. “Het feit dat we de eerste Chinese producent zijn die productie start op Europese bodem, geeft blijk van onze ambitie om ons sterk groeitraject verder door te trekken. We zijn verheugd dat we deze aankondiging met Ebro-EV Motors kunnen maken, de lokale economie op die manier kunnen ondersteunen en samen kunnen bouwen aan de toegankelijkheid van elektrische wagens voor een breed en globaal publiek.”

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine