Eindelijk lente, denk eraan uw banden naar het zomeruur over te schakelen

federtyreDe langverwachte dooiperiode is er eindelijk gekomen. FEDERAUTO vraagt de automobilisten dan ook hun voertuig van zomerbanden te voorzien.

Het gebruik van winterbanden na 30 april is wettelijk (onder bepaalde voorwaarden) maar niet erg raadzaam. Door de banden aan de seizoenen aan te passen, verhoogt de bestuurder zijn veiligheid en die van andere weggebruikers.

De rubbersamenstelling van het loopvlak van zomerbanden verschilt van dat van winterbanden en is beter geschikt om het water af te voeren bij regen en de risico’s op aquaplaning en ongevallen te verminderen.  Een ander voordeel is dat de eigenaar van het voertuig, door ervoor te kiezen zijn banden te wisselen volgens het seizoen, ze vaker laat controleren en de levensduur van de banden aanzienlijk kan verhogen.

Concreet heeft de aanpassing van de banden aan de seizoenen 3 grote voordelen:

  • een redelijke remafstand behouden;
  • de risico’s op aquaplaning verminderen;
  • de levensduur van de banden verhogen.

De professionals, en meer bepaald de leden van Federtyre (de bandenspecialisten binnen FEDERAUTO), zorgen voor het wisselen en controleren van de banden en het balanceren van de wielen, maar door de weersomstandigheden van deze laatste weken werden veel afspraken die gemaakt werden voor de winter/zomerbandenwissel uitgesteld. Dit kan ertoe leiden dat de bandencentrales overspoeld zullen worden.

Het gebruik van winterbanden na 30/04 is wettelijk op voorwaarde dat er een sticker met de maximumsnelheid aangebracht wordt “binnen het gezichtsveld van de bestuurder”. Deze stickers zijn bij de meeste professionals verkrijgbaar.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Auto