Op deze termijn verdien je een elektrische fiets terug dankzij je fietsvergoeding

De fiets is populairder dan ooit. Het aantal woon-werkverplaatsingen met de tweewieler zit in de lift dankzij de opkomst van elektrische fietsen en een aantal fiscale incentives. Eén daarvan is de fietsvergoeding. Naar aanleiding van de VAB Bike of the Year verkiezing berekende VAB hoe lang je moet fietsen om hiermee je fiets terug te betalen en de resultaten zijn opvallend te noemen!

Op de VAB-Alarmcentrale telden men vorig jaar een nooit gezien hoog aantal pechdossiers met elektrische fietsen en speedpedelecs: liefst 77,9% vanallefietsgerelateerdepechdossierswasmet elektrisch aangedreven fietsen. In 2021 was dat nog 72,1% (+5,8%). Het valt VAB verder ook op dat de (elektrische) fiets steeds populairder wordt voor woon-werkverkeer. Het totaal aantal mensen die in 2022 een VAB-Fietsbijstand nam, steegmet 2,5% ten opzichte van 2021. Sinds 2019 is die stijging liefst 16%. Het mag duidelijk zijn: zowel de markt van elektrische fietsen als die van speedpedelecs zit nog steeds in de lift.

Dat zien we ook bij leasefietsen. In 2022 waren meer dan 8 op de 10 (81,5%) van alle geleasede fietsen elektrisch. Nog opvallend: bijna 1 op de 5 is een speedpedelec. Zelfs al stijgt de prijs van een leasefiets jaar na jaar. In ‘21 was de gemiddelde brutoprijs 3.450 euro, in ‘22 3.750 euro, of een stijging van 11%. (cijfers fietsleasing KBC)

VAB stelt ook vast dat postcorona de files opnieuw bijzonder lang en talrijk zijn, wat er voor zorgt dat de (elektrische) fiets voor veel mensen hét vervoersmiddel bij uitstek is geworden voor woon-werkverplaatsingen, ook bij mensen die een elektrische fiets particulier aankopen. Dat elke werknemer vanaf 1 mei 2023 recht heeft op een fietsvergoeding van minimum 0,27 euro per kilometer, met een maximum van 40km per dag, is daar niet vreemd aan. Het soort fiets heeft daarbij geen belang.

Gemiddelde terugverdientijd elektrische fiets: 2 jaar

Hoe lang duurt het nu om de aankoop van een elektrische fiets terug te verdienen? VAB rekende het uit en nam als richtprijs de gemiddelde kostprijs van het deelnemersveld van de Bike of the Year 2023 verkiezing (zie onderaan) in de economy klasse (9 verschillende fietsen), zijnde 2.656 euro.

Woon-werk heen en terugvergoeding per dagterugverdiend na…
10 km2,7 euro4 jaar en 2 maanden
20 km5,4 euro2 jaar en 1 maand
30 km8,1 euro1 jaar en 5 maanden
40 km10,8 euro1 jaar


Iemand die op 20 km van de werkplaats woont en elke dag met de fiets naar het werk rijdt, heeft zijn elektrische fiets op 1 jaar terugverdiend. Maar ook iemand die vlakbij de werkplaats woont heeft zijn investering in een elektrische fiets relatief snel terugverdiend: wie op 5 km van zijn of haar werk woont, heeft de aankoop op 4 jaar en 2 maanden terugverdiend. Bij deze berekening houden we bovendien nog geen rekening met de kosten die je bespaart door de auto aan de kant te laten.

De gemiddelde afstand woon-werk heen en terug met een e-bike in België bedraagt exact 20 km, wat zorgt voor een terugverdientijd van 2 jaar en 1 maand. (cijfers Traject, studiebureau rond duurzame mobiliteit)

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine