Skoda Octavia facelift krijgt ChatGPT

D’Ieteren – Škoda Import Belgium

Lange tijd was de Skoda Octavia de populairste break van ons land, maar de laatste jaren was dat niet meer het geval. Brengt de nieuwste generatie de Octavia opnieuw naar het hoogste podiumtrapje? Een nieuw snoetje en Artificiële Intelligentie moeten daar alvast voor zorgen.

Tegenover zijn pré-faceliftversie krijgt de handige Tsjech, nog altijd als break (combi) en als hatchback te verkrijgen, vernieuwde bumpers voor- en achteraan die de wagen 9 millimeter langer maken, en nieuwe ledmatrixkoplampen vooraan en full led-achterlichten op z’n bips. Al zit de grootste vernieuwing vanbinnen.

Daar kan je immers standaard kiezen voor een centraal infotainmentscherm van 10 inch, optioneel groeit dat zelfs naar 13 inch. Liever spraakbesturing dan klikken op een touchscreen? Dan kan je vanaf nu rekenen op een virtuele assistentn, Laura genaamd, met artificiële intelligentie van ChatGPT, een nieuwigheidje dat we ook al in de gefacelifte Volkswagen Golf zagen.

Geen PHEV?

Het motorgamma van de vernieuwde Octavia begint met een 1.5 TSI-benzinemotor en een 2.0 TDI-diesel, elk met 115 pk vermogen en een handgeschakelde 6-versnellingsbak. Net zoals de 1.5 TSI-versie met 150 pk is de instapversie op benzine optioneel beschikbaar met mildhybridetechnologie en DSG.

De energie die tijdens het remmen wordt teruggewonnen, wordt opgeslagen in een 48V-lithium-ionbatterij met behulp van een watergekoelde riemaangedreven 48V-startdynamo. Hierdoor wordt de verbrandingsmotor ondersteund met een elektrische vermogensboost of kan de Octavia freewheelen met de motor volledig uitgeschakeld. Als er minder vermogen nodig is, kunnen beide 1.5 TSI-motoren met behulp van de actieve cilinderuitschakeling ACT+ twee cilinders uitschakelen.

Naast de 1.5 kan je ook voor een 2 liter benzine kiezen. De variant met 204 pk en standaard vierwielaandrijving is 14 pk krachtiger dan zijn voorganger. De topbenzinemotor in de Octavia RS produceert nu 265 pk, wat 20 pk meer is dan voorheen.

Dieselen kan ook nog via een tweeliter die 115 of 150 pk naar de voorwielen stuurt. Over plug-in hybride aandrijflijnen, die bij Volkswagenbroertje Golf wel in de catalogus blijven staan, houdt de Tsjechische constructeur de lippen op elkaar.

#Auto D’Ieteren – Škoda Import Belgium

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Jennes 1830 Machelen
Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-Ville
Michael Mazuin Charleroi Sud 5651 Tarcienne
Michael Mazuin Charleroi Est 6220 Fleurus
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine