Titelverdediger Opel Ampera in de rally van Monte Carlo

opel-ampera-monte-carloOpel neemt met de elektrische Ampera voor de tweede keer deel aan de internationale rally van Monte Carlo. Na de overwinning van vorig jaar en vier wagens binnen de top tien, verdedigen dit jaar acht Ampera-teams de titel in de wedstrijd voor voertuigen met alternatieve aandrijvingssystemen.

De ‘Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvelles’ wordt al voor de 14de keer georganiseerd door de Automobile Club de Monaco. Het startschot wordt gegeven op 21 maart in Annecy-le-Vieux, Clermont-Ferrand en Lugano en de rally eindigt drie dagen later in Monaco. Dit jaar zijn er meer regelmatigheidstests, zodat de nadruk nog meer op efficiënte rijprestaties komt te liggen. Het hoofddoel van de rally is een bepaalde afstand af te leggen waarbij zoveel mogelijk een constante snelheid wordt aangehouden en het verbruik zo laag mogelijk ligt.

“De goede resultaten van vorig jaar bewijzen dat de Ampera de concurrentie overtreft, zowel in extreme omstandigheden als in het dagelijkse gebruik,” zegt Dr. Thomas Sedran, Management Board Member voor Operations, Business Development & Corporate Strategies bij Adam Opel AG. “Wij willen daar nog een stap verder in zetten en onze leiderspositie op het vlak van alternatieve aandrijving opnieuw versterken.”

Om aan de start te mogen verschijnen, mag de CO2-uitstoot van de voertuigen niet hoger liggen dan 115 g/km. Het algemene klassement wordt bepaald door de verhouding van het voertuiggewicht, de CO2-uitstoot, de energiedichtheid van de brandstof en het verbruik. De ‘Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvelles’ is het oudste en beroemdste evenement in de motorsport voor voertuigen met alternatieve aandrijvingssystemen. De Automobile Club de Monaco organiseert deze wedstrijd al sinds 1995.

Met het meermaals bekroonde concept van de Ampera is Opel pionier en trendsetter in duurzame mobiliteit. De Ampera is de eerste elektrische auto van een Europese constructeur die geschikt is voor dagelijks gebruik en meteen ook de best verkochte elektrische berline in Europa. Een lithium-ionbatterijpakket van 16 kWh voedt de 111 kW/150 pk sterke elektrische motor en laat na een volledige laadbeurt een gemiddeld rijbereik toe van 40 tot 80 km, puur op elektriciteit en zonder uitstoot – afhankelijk van het terrein, de rijtechniek en de temperatuur.

Voor langere afstanden doet een benzinemotor dienst als generator om het voertuig van elektrische energie te blijven voorzien. Het elektrische aandrijvingssysteem van de Ampera biedt een instant koppel van 370 Nm en versnelt vanuit stilstand tot 100 km/u in ongeveer negen seconden. De elektronisch beperkte maximumsnelheid bedraagt 161 km/u.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Auto