Vergeet uw attest niet voor autoverplaatsingen!

Minstens tot 4 mei is het in principe verboden om op de openbare weg te rijden. Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan.

Professionele verplaatsingen met inbegrip van het woon-werkverkeer kunnen in principe ook maar onder volgende voorwaarden:

  • toegelaten voor werknemers van bedrijven van de cruciale sectoren en essentiële diensten.
  • Voor de andere sectoren en diensten: indien telewerk wegens hun functie niet mogelijk is, zijn woon-werk- en professionele verplaatsingen wel toegelaten.
  • Anders geldt de regel: verplicht thuiswerken.

HR-specialist SD Worx stelt een modeldocument ter beschikking waarin de werkgever kan verklaren dat zijn werknemers zich voor professionele doeleinden moeten verplaatsen.

Het in te vullen attest kan u hier downloaden

“Werknemers die woon-werk- of professionele verplaatsingen doen, moeten zich kunnen verantwoorden maar zijn strikt gezien niet verplicht om over een specifiek attest of een verklaring van hun werkgever te beschikken. SD Worx voorziet een modeldocument waarin een werkgever kan verklaren dat werknemers gerechtvaardigd zijn om woon-werk- of professionele verplaatsingen te doen. Dit stelt de werknemer én werkgever gerust dat zij bij controle niet tegengehouden of teruggestuurd worden”, legt Luk Dockx, juridisch adviseur van SD Worx, uit.

En om de grens over te steken?

Voor werknemers die voor hun werk de grens moet oversteken, zal een ander certificaat – dit is wel verplicht – aan de ordediensten moeten worden voorgelegd.

Klik hier om het internationale attest te downloaden

Wat betreft de grens België-Nederland: werknemers van cruciale sectoren of essentiële diensten kunnen gebruik maken van een speciaal vignet waarmee zij prioritair de grens kunnen passeren. De werkgever of de instelling die de essentiële verplaatsing over de grens rechtvaardigt plaatst op de verso zijde van het vignet een stempel van de eigen organisatie (met adresgegevens en telefoonnummer).

Het vignet alsook meer informatie is hier te vinden.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Mobiliteit