Vincent Van Quickenborne (Open VLD): “De auto betaalt uw pensioen”

Vincent Van Quickenborne: “De auto betaalt uw pensioen”. Dat is de titel van een artikel dat we gelezen hebben in de laatste editie van ‘more.’, het magazine van Vancia Car Lease. Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de Kortrijkse burgemeester (het is in deze hoedanigheid dat hij werd geïnterviewd in het magazine van Vancia Car Lease), parlementslid en voorzitter van de Commissie van energie, milieu en klimaat, gepassioneerd is door wagens. Hieronder enkele opvallende uitspraken.

Over de auto. “Ik vind de auto een van de mooiste uitvindingen die de mens ooit gemaakt heeft. Ik ben ook co-piloot in de rallysport. Ik zeg niet dat je iedere verplaatsing met de auto moet doen, maar nu probeert men de automobilist een schaamtegevoel te geven, terwijl de auto ieder jaar goed is voor meer dan 20 miljard aan inkomsten voor de overheid. Zonder die inkomsten, komen we zwaar in de problemen met onze sociale zekerheid. De auto betaalt uw pensioen, dat zou nog een mooie titel kunnen zijn (lacht).”

Over de bedrijfswagen. “ik geloof in de bedrijfswagen. Al die toestanden waarbij men de mensen netto zaken wil afpakken, ik ben daar tegen. De verkiezingsuitslag was wat dat betreft duidelijk. Ten tweede: mede dankzij de bedrijfswagen hebben we al een van de zuinigste en meest ecologische vloten van Europa. Ik ben akkoord dat die trend naar elektrische bedrijfswagens de juiste is, maar het moet wel ook haalbaar zijn qua timing én het moet ook betaalbaar blijven. Want in die nota van Magnette stond ook dat de auto’s tussen nu en 2023 allemaal duurder moeten worden. Onbespreekbaar! Trouwens, 80 % van de bedrijfswagens rijden in Vlaanderen. Dat zijn allemaal hardwerkende mensen die voor heel veel toegevoegde waarde zorgen in onze samenleving. Ik zou dus zeggen: handen af van de bedrijfswagen!”

Het volledige interview in het magazine ‘more.’ kan u hier lezen in een digitale versie.

Over de mobiliteit in het algemeen. “Mobiliteit wordt vandaag als iets negatief gezien. Maar voor mij is mobiliteit vrijheid en essentieel voor de ontwikkeling van de mensheid. Door je te verplaatsen, kan je meer mensen ontmoeten, kan je ook ook meer dingen doen. Dus méér mobiliteit in plaats van minder! Ik geloof echt in de technologische doorbraak van zelfrijdende auto’s en een totaal andere mobiliteit. Ik denk niet dat grote bussen de oplossing zijn, behalve op bepaalde trajecten. Zo willen wij een trambus tussen het centrum en Hoog-Kortrijk. Die mag wat mij betreft zelfs gratis zijn en moet heel frequent rijden. Maar de auto zal altijd zijn plaats hebben in de mobiliteitsmix. Alleen zal het anders zijn in de toekomst: abonnementsformules waarbij je de auto oproept als je hem nodig hebt. Al dan niet in poolvorm met meerdere passagiers. Zo vind ik Uber een fantastisch idee. Jammer dat het in België tegengehouden wordt door de taxilobby en enkele linkse papegaaien.”

Over de lage-emissiezones. “Het stond alleszins niet in ons verkiezingsprogramma en ik vind het eigenlijk ook asociaal. Wie rijdt er met een oudere auto? Dikwijls mensen die het niet breed hebben. Dan geloof ik meer in positieve maatregelen, zoals de fietszone in onze stad. Auto’s mogen daar nog komen, maar ze moeten wel achter de fietsers blijven.”

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!