VAB-Gezinswagen van het Jaar 2022: dit zijn de winnaars

Tijdens de 35ste editie van de VAB-Gezinswagenverkiezing verschenen 38 auto’s aan de start – een record. Na een jaar verplichte afwezigheid waren de gezinnen bij deze editie opnieuw van de partij. Samen met de professionele jury kozen ze een winnaar in elke categorie. Laureaten zijn de Dacia Sandero Stepway, Toyota Corolla Touring Sports en Hyundai Ioniq 5.

Kennismaken met nieuwe merken

Dat vorig jaar een wagen uit een Chinese groep bij de winnaars eindigde, heeft een aantal Chinese constructeurs duidelijk geïnspireerd om deel te nemen aan deze editie van de VAB-Gezinswagenverkiezing. Merken als BAIC, DFSK, FAW, Aiways en Seres schreven voor het eerst een auto in voor de verkiezing. Hoewel ze deze keer geen podiumplaats konden bemachtigen, speelden sommige modellen stevig mee in de competitie. Vooral gezinnen die letten op hoeveel waar ze krijgen voor hun geld, deelden punten uit aan de nieuwkomers.  

Gezinsjury is terug

Het verkiezingsweekend van vorig jaar viel pal in de tweede lockdown en ook na een kort uitstel bleek het toen niet mogelijk om een testweekend te organiseren. Door het naleven van strikte veiligheidsprotocollen kon de VAB-Gezinswagenverkiezing dit jaar wel opnieuw plaatsvinden mét een gezinsjury. Belangrijk, want wat deze verkiezing zo uniek maakt, is het oordeel van de gebruikers zelf. Zij kijken vaak met heel andere ogen naar een wagen en leggen eigen accenten in de beoordeling. De beoordeling van de gezinsjury telt dan ook mee voor de helft van de punten. De andere helft wordt verdeeld onder de professionele jury (30%) en de ranking van de kilometerkostprijs[1] (20%). 

De winnaars

Categorie 1 (tot € 22.000)

Wat kan een gezin nog kopen met een budget van 22.000 euro? Nu nieuwe wagens alsmaar duurder worden, is dat een pertinente vraag. Toch nog heel wat, zo toont deze categorie met 9 deelnemers; van behendige stadswagens tot kleinere crossovers.

Dacia Sandero Stepway

1ste plaats: Dacia Sandero Stepway (74 punten)

Het regende hoge punten bij de beoordeling van de Dacia Sandero Stepway. Voor het tweede jaar op rij gaat Dacia met goud aan de haal. Vorig jaar won het merk in deze categorie met de Duster. De Sandero Stepway werd vooral geroemd om z’n onklopbare prijs, wat hem voor alle gezinnen betaalbaar maakt. De gezinsjury stipte daarnaast het goede zitcomfort en de excellente motor aan. Die motor draait overigens op lpg, waardoor de deelnemende Sandero Stepway ook de meest gunstige kilometerkostprijs kon voorleggen: €0,21.

2de plaats: Toyota Yaris (62 punten)

De Toyota Yaris werd veelvuldig geprezen om zijn dynamische rijgedrag en pittige motor. Ook het lage verbruik en de vijf jaar garantie werden genoteerd. Zowel de professionele jury als de gezinsjury hadden oog voor de solide afwerking van de auto, waardoor hij oerdegelijk aanvoelt. Km kostprijs: €0,26.

3de plaats: Citroën C3 Aircross (59 punten)

Met zijn frivole uiterlijk en comfortabele rijkwaliteiten sprokkelde de Citroën C3 Aircross heel wat punten. Een auto met karakter die bovendien veel ruimte biedt.

Categorie 2 (tot € 34.000)

Veel concurrentie in deze categorie, want met 14 deelnemende wagens hadden de jury’s hun handen vol. Hoewel heel wat SUV’s en crossovers ingeschreven waren, valt het op dat drie wagens in de top vijf breaks zijn. Net als vorig jaar gaat ook deze keer het goud naar een break.

Toyota Corolla Touring Sports

1ste plaats: Toyota Corolla Touring Sports (53 punten)

Tot het laatste moment is het spannend gebleven, maar uiteindelijk won de Toyota Corolla Touring Sports de strijd. De gezinsjury en de professionele jury roemden deze wagen om z’n ruimte, zowel in het interieur als in de koffer. Ook het strakke design kon beide jury’s bekoren. De goede wegligging resulteert dan weer in veel rijplezier. De Toyota Corolla Touring Sports is een betaalbare hybride met een laag verbruik die dankzij de vijf jaar garantie voor gemoedsrust zorgt: km kostprijs  €0,34.

2de plaats: Renault Arkana (52 punten)

Het trendy design van de Renault Arkana sprak zowel de gezinnen als de journalisten aan. De auto kreeg ook veel punten voor zijn vlotte rijeigenschappen en comfortabele interieur. Het lage verbruik was voor velen een extra pluspunt, wat resulteert in een km kostprijs van €0,32

3de plaats: Suzuki Swace (48 punten)

Een goed afgewerkte, ruime gezinswagen met een grote koffer die ook nog eens aangenaam rijdt. Gelijklopende commentaren met de winnaar dus, wat niet vreemd is, aangezien beide auto’s broers zijn.

Categorie elektrisch

Met 15 wagens namen nooit eerder zoveel verschillende modellen deel in deze categorie. Het aanbod is bovendien bijzonder divers, van kleine stadsauto’s die ideaal zijn als tweede gezinswagen tot grote gezinswagens die je gerust “ruimtewonders” mag noemen. 

Hyundai Ioniq 5

1ste plaats: Hyundai Ioniq 5 (56 punten)

De Hyundai Ioniq 5 kreeg van beide jury’s regelmatig het maximale aantal punten. Velen prezen zijn ruimtelijke indruk in het interieur en het uitgesproken, gedurfde design. Ook het rijbereik en de krachtige aandrijving konden bekoren. Dat het snelladen echt snel gaat, is een bijkomende troef. Km kostprijs:€0,39

2de plaats: Dacia Spring (47 punten)

Van de podiumplaats van een kleinere maar goedkope elektrische auto is de professionele jury alvast helemaal overtuigd. “Elektrisch rijden, maar dan betaalbaar”, “Onklopbare prijs voor een elektrische auto” en “Even duur als een thuisbatterij, maar je krijgt er een auto bovenop” waren enkele van de commentaren. Bij de gezinsjury waren de meningen meer verdeeld. Km kostprijs: €0,20

3de plaats: Volkswagen ID.4 (41 punten)

De Volkswagen ID.4 scoorde door zijn ruimtelijke karakter, zowel in het interieur als in de koffer. Ook de vormgeving viel in de smaak, net als het grote rijbereik, de goede wegligging en het aangename rijcomfort.


[1] Dat vertelt wat 1 km rijden met de betreffende wagen kost (inclusief aankoopprijs, brandstof, verzekering, taksen, onderhoud,…) op basis van 20.000 km/jaar.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine