Het principe van cash for car is ondertussen bekend en net zoals bij het Voordeel Alle Aard speelt de cataloguswaarde van de bedrijfswagen daarin een hoofdrol. De waarde wordt beperkt tot 6/7 van de catalogusprijs en dan gespreid uitbetaald over een periode van vijf jaar
- Betaal je als werknemer geen eigen bijdrage voor het persoonlijk gebruik van de bedrijfswagen die je inlevert, dan is de formule als volgt: cataloguswaarde van de auto x 6/7de x 20%.
- Betaal je wel een bijdrage voor het persoonlijk gebruik dan ziet de formule er zo uit: (cataloguswaarde – eigen bijdrage) x 6/7de x 20%.
- Wie een tankkaart heeft, wordt extra gecompenseerd: dan zijn bovenstaande formules van toepassing + 20%.
- De werknemer betaalt op zijn mobiliteitsbudget evenveel belastingen als op zijn ingeleverde bedrijfswagen en geen sociale bijdragen, dit naar analogie met het Voordeel Alle Aard op de laatste bedrijfswagen. De werknemer krijgt dus sowieso meer netto cash dan bij een normale loonsverhoging
Nemen we als voorbeeld een BMW 5, dan ziet het financiële plaatje er als volgt uit
- Cataloguswaarde van 45.000 euro
- Een omruiling levert een jaarlijks mobiliteitsbudget op van 7.714 euro en na toepassing van de belastingen levert dat netto voor de werknemer 5.297 euro op en kost het de werkgever 8.650 euro.
- De ex-BMW 5-bestuurder komt dus uit op een maandelijks netto bedrag van 441 euro.
- Ter vergelijking: indien het moest gaan om een normale loonsverhoging dan zou de werkgever 10.260 euro moeten ophoesten terwijl de werknemer maar 3.152 euro zou krijgen op jaarbasis.
Afhankelijk van het type wagen zullen de bedragen variëren tussen de 200 en 700 euro netto. Aangezien een BMW 5 al tot het hogere segment behoort, zullen de bestuurders van modellen in de lagere segmenten het dus met minder moeten doen.
#Auto