Eerste kwartaal automobielmarkt: dit zijn de trends!

In het eerste kwartaal 2024 werden in België 135.140 nieuwe auto’s ingeschreven. Dit is het beste resultaat voor de markt sinds 2020, maar ook een totaal dat dicht bij het kwartaalgemiddelde van de afgelopen 10 jaar ligt (140.008 eenheden). Dit onthouden we van de inschrijvingscijfers die Febiac vandaag bekendmaakt …

Particulier brengt weer meer evenwicht in de markt

Eerste belangrijke vaststelling: de particulieren kopen weer meer wagens. Het marktaandeel van nieuwe auto’s ingeschreven door particuliere klanten, dat de afgelopen jaren gestaag was gedaald, begon in het eerste kwartaal van dit jaar weer te stijgen. Het bedroeg nog 42,6% in 2019 vóór het begin van de COVID-19 pandemie, om vervolgens te krimpen tot 31,2% eind 2023. In de loop van het eerste kwartaal van 2024 is het opnieuw gestegen tot 38,1%, een winst van 6,9%-punten die kan worden toegeschreven aan zowel de groeiende markt van particuliere klanten als de lichte daling van het inschrijvingsvolume bij professionele klanten, voor wie in 2023 een groot aantal transacties werd verwacht in anticipatie van de wijzigingen in de bedrijfswagenfiscaliteit.

Geëlektrificeerde voertuigen nu in de meerderheid

De razendsnel gegroeide inschrijvingen van nieuwe auto’s met geëlektrificeerde aandrijflijn (dit kan een zelfopladende hybride ‘HEV’, plug-in hybride ‘PHEV’ of 100% elektrische ‘BEV’ zijn) hebben in het eerste kwartaal een nieuwe piek bereikt. Voor het eerst zijn geëlektrificeerde aandrijftypes goed voor de meerderheid van de inschrijvingen van nieuwe auto’s (52,8% marktaandeel), waarmee ze de traditionele verbrandingsmotor (47,2%) inhalen.


Toch blijft benzine de voorkeur genieten van het grootste aantal Belgische automobilisten, met een marktaandeel van 40,9%. Batterij-elektrische voertuigen staan op de 2de plaats met een marktaandeel van 23%, vóór plugin hybrides (20,4%) en 100% zelfopladende hybrides (9,4%).
Diesel, lange tijd populair bij Belgische automobilisten, is nu goed voor ‘slechts’ 5,5% van de nieuwe inschrijvingen.

De populairste modellen bij de bedrijven en particulieren

Kijken we naar de populairste merken en modellen, dan zien we dat de markt van de bedrijfswagens en particulieren toch anders kiezen. Bij de eerste doelgroep is de BMW X1 het meest ingeschreven model, op korte afstand gevolgd door de Volvo XC40 en de Tesla Model . Bij de particulieren leidt Dacia met respectievelijk de Sandero en Duster. Toch opmerkelijk: ook bij de particulieren doet de Tesla Model Y het goed met een vierde plek, na de nog steeds zeer populaire Citroën C3.

Kijken we naar de volledige markt, dan zien we een dominantie van de Tesla Model Y, met toch al op een behoorlijke afstand de Volvo XC40, de BMW X1 vervolledigt de top 3.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine