Johan Portier : “De samenwerking tussen ALD Automotive en LeasePlan is een marathon, geen sprint van 100 meter”

We kondigden het maandagavond al aan: ALD Automotive heeft de overname van LeasePlan afgerond. En dinsdag maakten we de naam bekend van de persoon die deze nieuwe entiteit in België gaat leiden: Johan Portier. De ideale gelegenheid om met de Country Managing Director Belgium van ALD Automotive | Leaseplan kort in te gaan op de uitdagingen die het bedrijf te wachten staan en wat deze overname betekent voor klanten.

Hoe uitdagend is deze samenvoeging van twee van de grootste leasemaatschappijen op de Belgische markt voor de nieuwe directeur?

Johan Portier : We zijn blij dat we dit project na een jaar voorbereiding eindelijk kunnen lanceren. We zijn nu één bedrijf. Wij zien het als een samenkomen, vooral in menselijk opzicht, en niet als een overname. Tijdens dit jaar van voorbereiding waren we concurrenten, met regels die we in dat opzicht moesten respecteren. Sinds dinsdag kunnen we elkaar alles vertellen en eindelijk het beste van twee werelden delen, die van ALD Automotive en die van LeasePlan. 

Is dit de echte toegevoegde waarde voor de klanten: de bundeling van het beste van beide bedrijven?

JP : Ik herinner u eraan dat we tot de bekendmaking van de afronding van de overname van LeasePlan door ALD Automotive op grote principes konden werken, maar niet op de details, omdat we tot dan toe concurrenten bleven. Nu kunnen we ons doel bereiken om van de nieuwe onderneming het sterkste en meest innovatieve mobiliteitsbedrijf op de Belgische markt te maken, met het beste talent, de beste tools (met name IT) en de beste producten en diensten. ALD is zeer geavanceerd in het 2Life product (einde contract autoverhuur), in korte termijn verhuur, maar ook in het Bike Lease product, etc. LeasePlan heeft veel expertise in bijvoorbeeld elektrische voertuigen. Ik hoop dat de bundeling van al deze knowhow niet alleen een impact zal hebben op ons nieuwe bedrijf en onze klanten, maar ook op de markt in zijn geheel, waardoor er een nieuwe dynamiek ontstaat. Onze sector verdient het in ieder geval.

Maar dat zal tijd kosten…

JP : Het is duidelijk dat dit niet van vandaag op morgen gebeurt. Deze samenwerking is een marathon, geen sprint van 100 meter. We zijn niet van plan om ons te overhaasten

“Het idee is dat iedereen een plaats heeft in dit nieuwe bedrijf”

Johan Portier

In het algemeen heeft een dergelijke samenwerking een menselijke impact. Wat is de impact in het geval van ALD Automotive | LeasePlan, althans in België?

JP : We hebben de ambitie om te groeien. Beide bedrijven zijn op zoek naar nieuw personeel om de werkdruk aan beide kanten op te vangen. Naast de dagelijkse gang van zaken is er ook het werk voor de integratie en er bestaat de wens om te groeien. We hebben dus de grootste talenten nodig.

Er zal dus geen ontdubbeling van een aantal functies zijn?

JP : We zijn hier heel transparant over. Vandaag zijn er twee managementteams. En ze zullen blijven totdat de integratie is voltooid. Wanneer die voltooid is, zal er slechts één managementteam zijn, met ontdubbeling. Maar het idee is dat iedereen een plaats heeft in het nieuwe bedrijf, of dat nu in België is, in een ander land of in de hoofdzetel van de groep.

Wat is de planning voor de voltooiing van de integratie?

JP : 2025.

Voelde u een verschil tussen de Nederlandse roots van LeasePlan en de Franse oorsprong van ALD Automotive?

JP : Natuurlijk zijn er verschillen, maar ik denk niet dat ze enorm zijn. ALD Automotive Belgium in de Bourgetlaan is een internationaler bedrijf dan LeasePlan in Diegem. Bij ALD spreken ze heel wat talen. Maar voor de rest moet je de kleine verschillen kunnen overbruggen en één team worden die met eenzelfde stem dezelfde boodschap verkondigt en dezelfde manier van werken heeft. Als we dat niet kunnen, zullen we niet het succes behalen dat we willen. Wat ons zou moeten helpen, zijn onze waarden. Die zijn vrij gelijkaardig en diep geworteld in de twee voormalige entiteiten…

blijft u in Diegem bij LeasePlan of verhuist u naar het ALD-kantoor in de Bourgetlaan?

JP : We verhuizen naar de Bourgetlaan.

Hoeveel voertuigen beheert het nieuwe bedrijf ALD Automotive | LeasePlan nu op de Belgische markt?

JP : Wij hebben 180.000 voertuigen in beheer en 150.000 voertuigen in financiering.

Dit volume aan voertuigen zal uiteindelijk schaalvoordelen opleveren voor het nieuwe bedrijf. Zal de klant ook profiteren?

JP : Ik heb nog nooit gesproken over prijsstrategieën. Dat ga ik vandaag ook niet doen. Maar het is duidelijk dat ALD Automotive | LeasePlan een plan heeft en – met het risico in herhaling te vallen – een ambitie om te groeien. En dat betekent (zeer) concurrentieel zijn en de best mogelijke service bieden.

“Alleen al voor de maatschappelijke rol die zij speelt, gezien het algemene gebrek aan mobiliteit in België, verdient de leasing- en verhuursector erkenning voor zijn werkelijke waarde.

Johan Portier

Wat zijn, naast de organische groei door de bundeling van producten en diensten die aan het gehele klantenbestand van de nieuwe onderneming worden aangeboden, de pijlers van de toekomstige groei?

JP : Leasing voor particulieren, die het momenteel moeilijk hebben door hun economische en financiële situatie als consument, is een van die pijlers. De sharing economy is een andere. En het ‘last mile’ probleem, tijdens Covid versterkt door e-commerce, meot ons groei opleveren in de (nog niet volgroeide) markt voor lichte bedrijfsvoertuigen. En laat ons duidelijk zijn: deze ambities zullen niet wachten tot het einde van de integratie in 2025 om te worden uitgevoerd. We hebben teams die aan de fusie werken. Maar het merendeel van onze teams werkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Het bedrijf zal waarschijnlijk zijn naam veranderen. Een hint?

JP : (lacht) Het nieuwe bedrijf zal inderdaad van naam veranderen. Deze zal in oktober worden onthuld. Maar ik kan u geen hint geven, want ik weet er zelf niets van… (lacht).

Laten we eindigen met wat u aan het begin van het interview zei: “Onze industrie verdient een nieuwe dynamiek”. Kunt u specifieker zijn?

JP : Alleen al voor de maatschappelijke rol die ze speelt, gezien het algemene gebrek aan mobiliteit in België, verdient de leasing- en verhuursector erkenning voor zijn werkelijke waarde. Daarom ben ik betrokken bij de sectorfederatie Renta, om deze sector te helpen innovatiever, creatiever en efficiënter te worden. Niet alle oplossingen zullen alleen van ons komen. Maar dat is goed. We moeten allemaal onze plaats vinden in de groei van onze sector.

U bent momenteel interim-voorzitter van Renta. Bent u kandidaat voor de functie bij de volgende verkiezingen in juni?

JP : Ja, dat ben ik!

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine