Zullen de prijzen voor tweedehandswagens dalen in 2024?

De AUTO1 Group Price Index, die o.b.v. de transactiegegvens van AUTO1 Group de maandelijkse evolutie van de prijzen van tweedehands auto’s in heel Europa weergeeft, bleef een stabiel prijsklimaat voor tweedehands auto’s tonen in december 2023. De index evolueerde van 146.6 in november naar 146.9 in december en sloot zo het jaar af met een lichte stijging van 0.2% op maandbasis. 

In heel 2023 bleven de prijzen over het algemeen stabiel met een lichte daling van 1,6% van januari tot december. De prijzen lagen in december nog steeds 25% hoger dan in december 2019, vóór de COVID-19 pandemie.

Volgens het recentste onderzoek van AUTO1.com onder zijn Europese partnerdealers ervaart slechts 7,6% van de Europese dealers van tweedehands auto’s het huidige prijsniveau als positief voor hun bedrijf, terwijl 38,0% van de dealers aangeeft dat de huidige prijzen hun bedrijf op een negatieve manier beïnvloeden. 54,4% van de dealers ervaart het huidige prijsniveau als neutraal voor hun bedrijf.  Wat de Belgische dealers betreft, is er een gelijkaardige verdeling op te merken. Van de 294 Belgische dealers die deelnamen aan deze vraag geeft 4,1% aan dat het prijsniveau positief is voor hun bedrijf, voor 27,9% hebben de prijzen een negatieve impact en 68,1% ervaart de huidige prijzen als neutraal. 

LEES OOK: Dit waren de populairste wagens van 2023 (inclusief tweedehandswagens)

Handelaars verwachten prijsdaling in 2024

Hoewel de prijzen voor tweedehands auto’s in 2023 over het algemeen stabiel bleven, zoals de AUTO1 Group Price Index laat zien, denkt slechts een kwart (25,9%) van de respondenten van de enquête dat de prijzen voor tweedehands auto’s in 2024 stabiel zullen blijven. Een beperkt aantal dealers (13,0%) denkt dat de prijzen dit jaar zullen stijgen, terwijl de meerderheid (61,1%) aangeeft te denken dat de prijzen in 2024 zullen dalen. Vooral Duitse (64.8%) en Italiaanse (72.2%) dealers zijn ervan overtuigd dat de prijzen dit jaar zullen dalen. In tegenstelling denken slechts de helft van de Franse (52,6%) en Nederlandse (51,9%) dealers dat de prijzen zullen dalen. Belgische dealers schommelen hiertussen met 59,3% van de Belgische dealers die voorspelt dat prijzen zullen dalen. 

“In 2024, verwacht meer dan 60% van onze Europese partners dat prijzen zullen dalen en in België specifiek verwacht meer dan 59% van de dealers deze prijsontwikkeling. Uiteraard kijken we uit naar lagere prijzen voor tweedehands auto’s en verwelkomen we een prijsdaling. Lagere prijzen zorgen ervoor dat meer consumenten zich een occasiewagen kunnen veroorloven en de tweedehands automarkt weer een koopmarkt wordt. We verwachten positieve evoluties en transacties en kijken ernaar uit om onze partnerdealers daarbij te ondersteunen en samen te werken voor een succesvol 2024,”  concludeert Joost Kokke, VP AUTO1 Group België.

#Auto #Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine