3 manieren waarmee de elektrificatie de kleinste voertuigsegmenten nieuw leven inblaast

Heel wat autoconstructeurs schrappen hun kleinste automodellen. Te lage winstmarges, minder vraag en de trend naar steeds groter wordende voertuigen spelen niet in de kaart van wagens uit het A en B-segment. Al lijkt de elektrificatie voor mogelijkheden te zorgen die deze trend net tegen kunnen gaan.

Grotere wielbasis

Elektromotoren zijn veel kleiner dan verbrandingsmotoren. Hierdoor kunnen de wielen naar de uithoeken van het voertuig en krijg je meer interieurruimte. De Volvo EX30 meet bijvoorbeeld slechts 4m20, maar herbergt alle technologie en comfort die je van het Zweedse merk mag verwachten, met voldoende plaats voor vijf inzittenden én hun bagage in een knap Scandinavisch gestyled interieur met uiteraard alle veiligheidstechnologie aan boord. Volvo blijft zijn merkidentiteit immers trouw.

Maar zelfs met die grotere wielbasis, krijg je niet altijd alle technologie in een kleine wagen. Volvo toonde zich alvast ingenieus met enkele oplossingen. Zo komt de muziek uit een soundbar in het dashboard en heb je slechts één scherm, centraal, dat werkt via Google. Spaart plaats uit én werkt kostenbesparend!

Geen grote batterij nodig

Een kleinere wagen betekent ook een lager gewicht. Dat betekent op zijn beurt dat je een kleinere batterij nodig hebt om ver te geraken en dat scheelt in je portemonnee. Standaard beschikt de Volvo EX30 over een batterij van 51 kWh, goed voor 134 kW snelladen en 344 km actieradius. Daarnaast kan je ook kiezen voor een accu van 69 kWh, goed voor  153 kW snelladen en een actieradius tot 480 km. Een kleinere batterij zorgt trouwens voor een kleinere ecologische voetafdruk, meer daarover hieronder.

Kleinere ecologische voetafdruk

Een kleinere batterij zorgt uiteraard voor een kleinere ecologische voetafdruk. In een tijd waar verder wordt gekeken dan louter de emissie aan de uitlaat is dit een belangrijk detail in de fabricatie van een wagen. Die ecologische insteek wordt ook in de rest van het personaliseerbaar interieur meegenomen, met 4 interieurconcepten op basis van gerecycleerde materialen zoals denim en vloermatten die ooit visnetten waren.

Dit artikel werd u aangeboden door Volvo Belgium. De nieuwe Volvo EX30 is leverbaar vanaf begin volgend jaar. Meer info via deze link.

#Advertorial

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

ACB Wavre 1300 Wavre
Sterckx – De Smet Halle 1500 Halle
Sterckx – De Smet Drogenbos 1620 Drogenbos
Sterckx – De Smet Rode 1640 Sint-Genesius-Rode
Sterckx – De Smet Zellik 1731 Asse-Zellik
ACB Zaventem 1930 Zaventem
Scancar Antwerpen 2100 Antwerpen
Groep Rutten 2440 Geel
Scancar Lier 2500 Lier
Scancar Wilrijk 2610 Wilrijk
Vermant Mechelen 2800 Mechelen
Vermant Bornem 2880 Bornem
Scancar Brasschaat 2930 Brasschaat
Lacom Leuven 3001 Leuven
Nordicar 4000 Li
Scandia 4530 Villers-Le-Bouillet
Novabil Kortrijk 8500 Kortrijk
Van Kasteren Sint-Niklaas 9100 Sint-Niklaas
De Keulenaer 9120 Beveren
Van Kasteren Dendermonde 9200 Dendermonde
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine