Aardverschuiving in dealerlandschap: Van Mossel neemt Fidenco en Autopolis Luxemburg over


Eric Berkhof (CEO Van Mossel Automotive Groep) en Koen Claesen (CEO Van Mossel Automotive Groep België en Luxemburg)

Begin dit jaar bracht FLEET.be Eric Berkhof, de topman bij Van Mossel Automotive Groep en René Denayer, afgevaardigd bestuurder bij Fidenco nog samen voor een tête-à-tête over de veranderingen in het Belgische dealerlandschap. Groeide er een verstandhouding na dit gesprek die doorsijpelde tot bij Alcopa, de eigenaar van Fidenco? Feit is wel dat 9 maanden later deze laatste wordt overgenomen door Van Mossel Groep. En dat mag men gerust een aardverschuiving noemen. En daar houdt het niet bij op, ook in Luxemburg neemt Van Mossel het roer over van Alcopa.

De klap op de vuurpijl

De afgelopen maanden moest je bijna een telraam in de hand hebben om de overnames door Van Mossel in België bij te houden. Maar dat blijkt slechts de aanloop naar de ware klapper, want nu wordt met Fidenco een van de grootste private autoverdelers in België ingelijfd en Autopolis in Luxemburg kan men evenmin een kleine vis noemen.

Grootste dealerovername in Benelux sinds 2017

Van Mossel Automotive Groep neemt Fidenco en Autopolis over van Alcopa, een Belgische investeringsmaatschappij. Het betreft een 100% belang in beide groepen, uitgezonderd het merk Volvo (inclusief Polestar) waarmee een joint-venture wordt gesloten. Beide partijen kennen elkaar goed. Van Mossel nam twee jaar geleden al de dealerschappen GMAN en Bruyninx over van Alcopa. Voor Van Mossel is het de grootste overname in haar ruim 70-jarige bestaansgeschiedenis. BNP Paribas Corporate Finance trad op als bemiddelaar in deze transactie. De nieuwe overnames markeren de volgende mijlpaal voor Van Mossel Automotive Groep buiten de Nederlandse grenzen.

Door de overname verdubbelt Van Mossel Groep in één klap zijn verkoopsvolume in België .

Autopolis is een grote multi-merk dealerorganisatie in Luxemburg met twee vestigingen en een verkoopvolume van zo’n 8.000 auto’s per jaar. Het bedrijf vertegenwoordigt 13 merken, te weten Volvo, Opel, Hyundai, Suzuki, Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Abarth, MG, Maxus, Cadillac, Chevrolet en Corvette.

De Belgische Fidenco Automotive Groep verkoopt per jaar rond 15.000 auto’s van tien merken, te weten Volvo (inclusief Polestar), Ford, Hyundai, Suzuki, Jaguar, Land Rover, MG, ISUZU en Maxus. Deze dealergroep heeft momenteel dertien vestigingen in de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant. Door de overname verdubbelt Van Mossel Groep in één klap zijn verkoopsvolume in België.

Vervolgverhaal

“De toevoeging van Autopolis en Fidenco aan ons portfolio past perfect in onze groeistrategie”, verklaart Eric Berkhof, CEO Van Mossel Automotive Groep. “De goede relatie die we hebben met Alcopa sinds de eerdere overnames stond aan de basis van deze nieuwe overeenkomst. We kijken ernaar uit om onze nieuwe klanten in België en Luxemburg te bedienen met sterke merken en onze uitgebreide dienstverlening.”

Axel Moorkens, Managing Director Alcopa

Axel Moorkens, Managing Director van Alcopa: “We zijn verheugd dat Van Mossel het volgende hoofdstuk van Fidenco en Autopolis gaat schrijven. Na de positieve resultaten van de integratie van GMAN en Bruyninx in Van Mossel, zijn we ervan overtuigd dat zij de meest geschikte partij zijn om de verdere en versnelde groei van Fidenco en Autopolis te realiseren. De automotive-sector evolueert snel en gezien hun trackrecord is Van Mossel de juiste partner op het juiste moment.”

Van Mossel Groep: overnames in the fast lane

Van Mossel Automotive Groep is in ruim 70 jaar tijd uitgegroeid tot een topspeler binnen de automotive-sector van Nederland. In België was Van Mossel vooral actief met de leasingactiviteiten. Begin 2019 startte het overnameoffensief van dealerbedrijven met de dealergroepen GMAN uit de regio Antwerpen en het Limburgse Bruyninx. In december 2019 werd ook de Mercedes-Benz dealer C.A.C. uit Turnhout onderdeel van de groep. Begin dit jaar kwam Van Mossel Automotive Groep tot een akkoord met de familie Van Kelst waarmee Van Mossel met de vestigingen in Schriek, Aarschot en Leuven ook in Vlaams Brabant voet aan grond kreeg met Peugeot en Citroën. In mei werd aan de groep Van Mossel Van Kelst, een Peugeot- & Citroënvestiging in Diest toegevoegd. Recent nog kwam Van Mossel tot een overeenkomst met Garage Pans voor de overname van de Mercedes-Benz-vestiging in Brecht. In totaal telt Van Mossel Automotive groep circa 250 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.

Van Mossel Automotive Groep is dealer van de merken Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Audi, SEAT, ŠKODA, Peugeot, Citroën, DS, Hyundai, Kia, Jaguar, Land Rover, Ford, Opel, Mercedes-Benz, smart, Fiat, Fiat Professional, Abarth, Alfa Romeo, Jeep, Renault, Dacia, Nissan, Mitsubishi, MG, Cadillac, Chevrolet, Corvette, Maxus, Suzuki, Volvo, Polestar en Isuzu.

Tweedehandsvestigingen, schadeherstelbedrijven, diensten, leasing …

Gebouw Van Mossel Groep in Antwerpen

Verder exploiteert de groep 7 (Mega) Occasion- vestigingen en heeft zij een eigen landelijk opererende keten van schadeherstelbedrijven. Daarnaast biedt de groep diverse diensten onder één dak, zoals verzekeringen, financieringen en carrosseriebouw, belettering of inrichting van bedrijfswagens.

International Car Lease Holding, met een wagenpark van circa 90.000 voertuigen en behorend tot de top 5 van leasemaatschappijen van Nederland, maakt ook deel uit van de Van Mossel Automotive Groep. De onderliggende labels zijn Van Mossel Autolease, Van Mossel Privé Lease, Direct Lease, Westlease en J&T Autolease. Met ruim 4.000 medewerkers realiseert de groep een omzet van circa € 3 miljard op jaarbasis

#Auto #Fleet Dealers

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine