Emissievrij pendelen met de Toyota Prius

toyota-prius-2

De nieuwe vierde generatie van de Prius scoorde uitstekend in een academische test die peilde naar zijn vermogen om louter op elektriciteit en emissievrij te rijden tijdens hectische pendeltrajecten. De onderzoeksresultaten van een team van de universiteit van Rome bevestigen dat Toyota de efficiëntie van zijn meest bekende hybride een niveau hoger heeft getild.

De gegevens van meer dan 2.200 afgelegde kilometers tijdens een typisch pendeltraject in Rome tonen aan dat de Prius-testwagens gemiddeld 73,2 % van de reistijd (62,5 % van de reisafstand) rondreden zonder uitlaatgassen uit te stoten. Deze cijfers omvatten periodes waarin de wagen stil stond en de motor automatisch werd uitgeschakeld.

In de stad – waar lawaai, vervuiling en luchtkwaliteit een cruciale rol spelen – waren de resultaten nog beter. Tijdens deze stadstrajecten reed de Prius 79,4 % van de reistijd en 76,3 % van de reisafstand emissievrij.toyota-prius-3

Volgens het persbericht van Toyota, werden deze knappe prestaties mogelijk gemaakt dankzij de topkwaliteit van Toyota’s recentste Hybrid Synergy Drive-systeem. “Bijna 45 % van de aandrijfkracht van de wagen werd geproduceerd door de elektromotor, waarbij 34,3 % van de elektriciteit gegenereerd werd door het regeneratieve remsysteem. Dat wil zeggen dat meer dan een derde van de elektriciteit die gebruikt werd om de wielen van de testwagens aan te drijven, geproduceerd werd door gewoonweg te remmen of te vertragen.”

Het studieproject werd uitgevoerd in opdracht van Toyota Motor Italy. Het deed een beroep op 20 bestuurders – evenveel mannen als vrouwen – vanaf 35 jaar. Er waren bovendien evenveel bestuurders die al eerder met een hybridewagen hadden gereden als bestuurders die niet de minste ervaring hadden. Elke deelnemer legde dezelfde afstand van 37 km af doorheen Rome en terug op drie verschillende momenten van de dag: ochtend, namiddag en avond. Ze reden allemaal met een standaard Prius Style met 17 inch velgen. Tijdens elke rit werd de Eco-rijmodus geselecteerd en werd de airconditioning uitgeschakeld. De snelheidsbeperkingen werden te allen tijde gerespecteerd.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!