#FMOTY19 – Marc Fumagalli (Renault-Dacia): “Diesel nog altijd goed voor 60 à 65% van verkoop in fleetmarkt” (video)

Vandaag is het de beurt aan Marc Fumagalli, Fleet Manager van Renault en Dacia, om zich in de ‘verkiezingsstrijd’ te werpen voor de titel van FLEET Manager of the Year 2019. “Sinds het begin van dit jaar kreunt de sector onder de fiscale onzekerheid”, betreurt hij.

Wat was de impact van WLTP/NEDC 2.0 op Renault en Dacia?

Voor sommige modellen waren er stijgingen van 10 à 20%. Met de Clio en met de Mégane Grandtour zitten we vrij goed, maar ook de Captur en de Kadjar doen het niet slecht.

En de impact op de verkoop?

We hadden ons aan een moeilijk jaar verwacht. Eind vorig jaar stonden we een beetje aan de grond genageld. Uiteindelijk hebben we van het Autosalon kunnen profiteren om het jaar goed in te zetten. De daaropvolgende maanden hebben we die trend kunnen doortrekken. Zoals het er nu naar uitziet, denk ik dat we dit jaar met een stijging zullen kunnen afsluiten t.o.v. vorig jaar.

Is het realistisch om te dromen van een volledig elektrische voertuigenmarkt?

Rekening houdend met de steeds strenger wordende CO2-normen in Europa, zullen er normaal gezien meer elektrische en hybride voertuigen op de markt komen. Tegen 2022 zal Renault maar liefst acht nieuwe elektrische modellen op de markt brengen en twaalf modellen met elektromotor. De prognoses tonen trouwens aan dat de markt aan 30% zal zitten tegen 2030. Er zit dus nog wat speling op en voor de voertuigen met verbrandingsmotor is er ook nog een mooie toekomst weggelegd. Zo is diesel momenteel nog altijd de beste optie voor mensen die veel kilometers doen. Dit vinden we ook terug in de cijfers: in de fleetmarkt zijn dieselwagens nog altijd goed voor 60 à 65% van de verkoop.

Zijn autoconstructeurs het aan zichzelf verplicht om mobiliteitsoplossingen aan te reiken?

Dat is nu al het geval. In Europa en in België is Renault bijvoorbeeld al partner in talrijke projecten rond carsharing. Wij zijn betrokken bij de ontwikkeling van verschillende applicaties die wagenparkbeheerders toelaten om hun vloot vanop afstand te beheren en wij bieden hun werknemers een pool van gedeelde wagens aan.

Moeten we vanaf 1 januari rekening houden met de NEDC 2.0-waarden of toch al met de WLTP-norm? En waarom?

Sinds het begin van dit jaar kreunt de sector onder de fiscale onzekerheid. De regering besliste pas in juni dat de NEDC 2.0-waarden van toepassing zouden blijven tot eind 2020. We zullen moeten wachten tot de verkiezingen van mei volgend jaar, om te weten wat er vanaf 2021 zal gebeuren. Als de regeringsvorming, zoals gewoonlijk, lang aansleept, zal de beslissing pas in de loop van 2020 vallen. In het slechtste geval wordt het zelfs wachten tot het einde van 2020. Het is met andere woorden moeilijk om in te schatten wat er zal gebeuren. Persoonlijk vind ik dat we vroeg of laat hoe dan ook op WLTP moeten overschakelen.

Wat zijn de paradepaardjes uit de fleetstal van Renault en Dacia?

Bij Renault is de Grand Scénic momenteel het bestverkopende voertuig. Ook andere modellen doen het zeer goed, zoals de Clio, de Mégane Grandtour en de SUV’s Kadjar en Captur. Bij Dacia is vooral de Duster zeer in trek, maar dan eerder bij de kleinere wagenparken.

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Deze lijst omvat uitsluitend de klanten van FLEET Dealers. Wenst u als dealer ook in deze lijst te staan contacteer Quentin Praet (quentin.praet@effectivemedia.be / 0477 22 42 77) of Patrick Quatennens (patrick.quatennens@effectivemedia.be / 0478 22 23 33).

Autopartners Aartselaar 2630 Aartselaar
Autopartners Mechelen 2800 Mechelen
Autopartners Bornem 2880 Bornem
Devos-Capoen Kuurne 8520 Kuurne
Devos-Capoen Roeselare 8800 Roeselare
Devos-Capoen Menen 8930 Menen
Autopartners Temse 9140 Temse
FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending