Johan Van Overtveldt over mobiliteitsbudget: “We moeten nog enkele dagen wachten”

Gisteren, tijdens de Commissie voor Financiën en Begroting van de Kamer, spraken twee afgevaardigden (Karin Temmerman van sp.a en Gauthier Calomne van MR) federaal Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NV-A) aan over het mobiliteitsbudget.

De twee parlementariërs wilden voornamelijk weten wat de gedebatteerde voorstellen waren in de overheid, of er rekening zou worden gehouden met het advies van de sociale partners en hoe de planning eruit ziet.

Johan Van Overtveldt reageerde eerder ontwijkend. Oordeel vooral zelf: “Ik heb kennisgenomen van het gemeenschappelijk advies van de Nationale Arbeidsraad en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven. De regering wil een mobiliteitsbudget invoeren waarmee het voor werknemers mogelijk wordt hun bedrijfswagen op te geven. De regering legt de laatste hand aan deze regeling en ik zal me hierover nu dus niet uitspreken. We moeten nog enkele dagen wachten.

Fiscale aftrekbaarheid van de pedelecs

Wat later in dezelfde Commissie voor Financiën en Begroting stelde Jef Van den Bergh (CD&V) zich vragen bij het onderwerp rond fietsen en pedelecs: “Hoe ver staat het met de fietsvergoeding voor de speedpedelecs, de elektrische fietsen die tot een snelheid van 45 km/u trapondersteuning bieden? Wanneer kunnen de gebruikers weer rekenen op de vergoeding die zij eerder wel hebben gekregen, omdat zij er net als de werkgevers van uitgingen dat deze voertuigen daadwerkelijk zouden worden beschouwd als fietsen? ”

Deze vraag, die onmiskenbaar geassocieerd is met dat rond het mobiliteitsbudget, werd als volgt beantwoord door Johan Van Overtveldt: “Ik heb al eerder gezegd dat het me inderdaad zinvol lijkt om die fiscale behandeling te herzien. Inmiddels heeft mijn administratie in samenspraak met de ministers van Mobiliteit en van Sociale Zaken een onderzoek hierover afgerond. Ik kan voorlopig geen verdere timing geven, gezien de lopende besprekingen binnen de regering over mobiliteit. Over het mobiliteitsbudget is trouwens op dit eigenste moment een interkabinettenoverleg aan de gang bij Financiën.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!