
De Volvo C40 rijdt nog maar enkele jaren bij ons rond, maar het Zweedse merk heeft al meteen een update klaar. Vooral onderhuids werd de wagen aangepast met de elektrische kennis die het merk afgelopen jaren opdeed.
Quizvraag: wanneer had Volvo voor het laatst een achterwielaandrijver in het gamma? Het antwoord: in 1998, toen de laatste 940 van de band rolde. Nu maakt de achterwielaandrijving echter zijn terugkeer… in elektrische vorm! Waar bij de in Gent gebouwde XC40 en C40 oorspronkelijk de keuze lag tussen voor- en vierwielaandrijving, vervalt die eerste keuze nu immers voor een wagen die zijn vermogen enkel naar de achterste wielen stuurt. Een bewuste keuzen, want voorwielen die én moeten sturen én zoveel vermogen moeten slikken, het kan soms wat too much zijn.
Net om die reden leggen de Zweden de elektromotor nu op de achteras. Eentje waar ze in Göteborg best trots op zijn, want dit exemplaar met permanente magneet werd ontwikkeld door Volvo zelf. En dat is terecht, want dit exemplaar is zuiniger dan het voorgaande en bovendien krachtiger (175 kW vs. 170 kW in de versie met enkele motor).

Batterij
Ook de batterij werd trouwens vernieuwd. De energiedichtheid werd vergroot en het temperatuurmanagement verbeterd, waardoor de single engine extended range nu over een accupakket van 82 kWh beschikt, goed voor een rijbereik van maar liefst 581 km! Kies je voor de standard range, dan geraak je nog altijd 478 km ver dankzij een accu van 69 kWh. Snelladen kan dan weer aan een vermogen tot 205 kW in modellen met de grote batterij of 130 kW in de variant met kleine accu. De batterij-indeling bij Volvo ziet er nu als volgt uit:
- C40 Recharge Single Motor: 69kWh en 477km
- C40 Recharge Twin Motor: 82kWh en 550km
- C40 Recharge Single Motor Extended Range: 82kWh en 581km
Ben je op zoek naar een nieuwe EV? Via onze EV Overview vind je het ideale exemplaar!
Interieur
Aan het interieur morrelde Volvo dan weer weinig. Het typisch Zweedse design blijft dus van de partij, met verschillende gerecycleerde materialen, het infotainmentsysteem dat ontwikkeld werd door Android en voldoende ruimte aan boord. Enkel het beperkte zicht door de achterruit en de middentunnel, het platform wordt ook nog gebruikt door brandstofwagens, zijn lichte minpuntjes.

Rijgedrag
Het rijgedrag is dan weer wel wat verandert. De nieuwe voertuigarchitectuur zorgt ervoor dat Volvo ook de ophanging van de C40 onder de loep nam. Het resultaat is een zeer evenwichtige wagen, die het overhellen goed onder controle houdt en fijn instuurt. 175 kW is bovendien voldoende vermogen om vlot mee te kunnen in het verkeer en de achterwielaandrijver voelt iets fijner dan de voordien gebruikte voorwielaangedreven variant. Vierwielaandrijving hebben we eigenlijk nooit gemist. Het grote verschil tussen beide modellen is uiteraard het vermogen en het feit dat je de wagen meer “naar binnen geduwd voelt worden” in de bocht. Maar voor je dagdagelijkse pendeltocht heb je die prestaties eigenlijk niet nodig.
Conclusie
Veel ouderdomsverschijnselen vertoonde de Volvo C40 nog niet. Cosmetische ingrepen waren dan ook niet nodig. De nieuwe elektromotor verhelpt wel het grootste euvel van het model: zijn verbruik. Tijdens onze test in Zweden verbruikten we immers zo’n 18 kWh/100 km. Wat extra rijbereik door de grotere batterij is dan weer altijd mooi meegenomen. De Volvo C40 kan er met andere woorden weer enkele jaren tegen. Hopelijk, en waarschijnlijk, tot het moment dat zijn opvolger klaarstaat op een dedicated EV-platform en die middentunnel als laatste relikwie uit een tijdperk van verbrandingsmotoren op de schop kan.
Foto’s Volvo C40









