Volvo Cars kondigt einde dieseltijdperk

The Volvo V90 B6 AWD Cross Country in Thunder Grey

En dat komt er sneller dan je denkt: al volgend jaar rolt de laatste Volvo met dieselmotor van de band.

Nauwelijks vier jaar geleden waren dieselmotoren voor Volvo de norm in Europa, net als bij tal van andere constructeurs. In 2019 beschikten de meeste wagens die het Zweedse merk verkocht op het continent over een dieselmotor, en begonnen elektrische modellen net hun opwachting te maken. Maar de diesel behoort volgens Volvo nu tot het verleden.

“Tegen 2030 zijn we van plan om alleen nog volledig elektrische auto’s te verkopen, en tegen 2040 willen we een klimaatneutraal bedrijf zijn. Dat duidelijke stappenplan naar volledige elektrificatie is een van de meest ambitieuze transformatieprojecten van alle klassieke constructeurs”, lezen we in een persbericht.

Om het engagement op dat vlak kracht bij te zetten kondige Volvo tijdens Climate Week NYC aan dat de productie van Volvo Cars-dieselmodellen begin 2024 wordt stopgezet. Al over enkele maanden wordt de allerlaatste Volvo-dieselwagen gebouwd, waardoor Volvo Cars een van de eerste klassieke constructeurs is om die stap te zetten.

Elektrisch is de toekomst

“Deze nieuwe mijlpaal volgt op onze beslissing vorig jaar om de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren stop te zetten. In november 2022 hebben we onze participatie in Aurobay van de hand gedaan, de joint venture met al onze resterende activa op het vlak van verbrandingsmotoren. We spenderen geen enkele kroon van ons R&D-budget meer aan de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren”, lezen we verderop in het communiqué van de autoconstructeur.

“Elektrische aandrijflijnen zijn onze toekomst en superieur aan verbrandingsmotoren: ze produceren minder lawaai, minder trillingen, minder onderhoudskosten voor onze klanten en geen uitlaatgassen,” zegt Jim Rowan, Chief Executive bij Volvo Cars. “Wij zijn volledig gefocust op het creëren van een breed portfolio van hoogwaardige, volledig elektrische auto’s die alles bieden wat onze klanten van een Volvo verwachten – en die een belangrijk onderdeel vormen van ons antwoord op de klimaatverandering.”

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

ACB Wavre 1300 Wavre
Sterckx – De Smet Halle 1500 Halle
Sterckx – De Smet Drogenbos 1620 Drogenbos
Sterckx – De Smet Rode 1640 Sint-Genesius-Rode
Sterckx – De Smet Zellik 1731 Asse-Zellik
ACB Zaventem 1930 Zaventem
Scancar Antwerpen 2100 Antwerpen
Groep Rutten 2440 Geel
Scancar Lier 2500 Lier
Scancar Wilrijk 2610 Wilrijk
Vermant Mechelen 2800 Mechelen
Vermant Bornem 2880 Bornem
Scancar Brasschaat 2930 Brasschaat
Lacom Leuven 3001 Leuven
Nordicar 4000 Li
Scandia 4530 Villers-Le-Bouillet
Novabil Kortrijk 8500 Kortrijk
Van Kasteren Sint-Niklaas 9100 Sint-Niklaas
De Keulenaer 9120 Beveren
Van Kasteren Dendermonde 9200 Dendermonde
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine