Zo willen VRT, Danone en De Watergroep hun autoverplaatsingen met 33% terugdringen

Net als het personeel van BDO kunnen ook de werknemers van VRT, Danone en De Watergroep vanaf de zomer van dag tot dag kiezen of ze met de auto, de fiets of het openbaar vervoer naar het werk komen. De drie bedrijven willen zo de autoverplaatsingen van hun personeel drastisch verminderen.

Om het woon-werkverkeer van de 4.000 werknemers van deze drie bedrijven te organiseren, doet het trio een beroep op het softwareplatform Vaigo van start-up Eurides en advieskantoor BDO. Het platform combineert alle moderne slimme mobiliteitsdiensten en -formules van vandaag zoals de verschillende fiets-en autodeelsystemen, innovatieve apps of nieuwe abonnementsformules bij het traditionele openbaar vervoer.

VRT: 35% minder autoverplaatsingen

De Vlaamse openbare omroep VRT wil zijn woon-werkverkeer verduurzamen en tot 35% minder autoverplaatsingen realiseren. De VRT zet daarom extra in op telewerk en trekt de kaart van alternatieve vervoersmogelijkheden. De meer dan 2.000 medewerkers maken met het mobiliteitsplatform Vaigo vanaf deze zomer zelf simulaties tussen de verschillende mobiliteitskeuzes in functie van hun dagelijkse agenda.

“Steeds minder collega’s kiezen voor een zwart-witoplossing voor hun mobiliteit. Ze willen kunnen variëren in functie van hun persoonlijke situatie of het seizoen en zoeken alternatieven om hun woon-werkverkeer flexibel en duurzaam te organiseren. Dat kan met het mobiliteitsplatform Vaigo”, vertelt Elien Raport, mobiliteitscoördinator bij de VRT.

De Watergroep: geen negatieve impact op de loonsberekening

De Watergroep beloont al enkele jaren duurzaam woon-werkverkeer met de fiets. Maar het systeem sloot niet meer aan bij de vraag naar flexibele keuzemogelijkheden van de ruim 1.500 medewerkers. Bregt Dehairs, verantwoordelijke HR-administratie bij De Watergroep, verwoordt het als volgt:

“Onze medewerkers verplaatsen zich dagelijks naar een van onze 34 sites in Vlaanderen. Hoe ze dat doen, mogen ze vanaf juni zelf kiezen. Ze hoeven geen schrik te hebben voor hun loon. Het mobiliteitsplatform Vaigo integreert naadloos met onze applicaties voor de loonberekening en houdt rekening met onze loonmotor zodat alles fiscaal en wettelijk in orde is.”

Danone: reistijd terugdringen en impact op klimaat verlagen

Eenzelfde dynamiek bij voedingsgroep Danone. Het bedrijf promoot sinds enkele jaren een mobiliteitsplan met flexibele vervoersmogelijkheden met twee doelstellingen: enerzijds het welzijn van de werknemers ondersteunen door de dagelijkse woon-werk reistijd terug te dringen én anderzijds de impact van woon-werk verplaatsingen op het klimaat verlagen.

De keuze uit verschillende vervoersmodi moet aangemoedigd worden en mag geen impact hebben op de loonberekening van de medewerkers – meer nog, alles moet zo optimaal mogelijk berekend worden.

En daar speelt Vaigo volgens Giovanna Rollo Collura, Head of Compensation & Benefits Benelux bij Danone, een belangrijke rol: “Het softwareplatform automatiseert de hele administratie om ons personeel slimme mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Zo krijgen onze werknemers een ruim aanbod aan mogelijkheden zonder dat ons HR-team extra administratief werk heeft. Dit platform maakt het mogelijk om onze visie ‘One Planet.One Health’ waar te maken.”

#Fleet Management #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine