Hoe Volvo de stads-SUV naar het elektrisch tijdperk vertaalt… zonder aan de kernwaarden van dit segment te raken

Volvo EX30 exterior

De Volvo EX30 is de nieuwste elektrische wagen van het Zweedse merk. Meteen eentje voor de geschiedenisboeken, want het is de meest compacte SUV die Volvo ooit bouwde. Volvo wil het segment van de kleine SUV dan ook elektrificeren… zonder aan de kernwaarden ervan te raken!

Volvo is bezig met de grote omslag naar een volledig elektrisch gamma. Tegen 2030 wil het Zweedse merk enkel wagens verkopen die 100% elektrisch zijn. En het merk gaat nog verder. Volvo wil zijn wagens zo duurzaam mogelijk bouwen en heeft de ambitie om tegen 2040 klimaatneutraal auto’s in elkaar te schroeven.

De volgende stap in die richting is alvast deze EX30, een volledig elektrische compacte SUV met een ecologische voetafdruk die 25% kleiner is dan de elektrische Volvo XC40 en C40 en die vanaf januari 2024 beschikbaar is voor testritten bij de dealer. Zijn kleinere voetafdruk komt mede – maar niet alleen – doordat dit de kleinste SUV is die het merk ooit bouwde. Zijn afmetingen mogen dus klein zijn, maar in heel wat andere opzichten is deze EX30 “een grote”.

Volvo EX30 interior

Groots in design…

Auto’s worden steeds duurder en groter. Een trend waar Volvo tegenin gaat met de nieuwe EX30. Dankzij een lengte van iets meer dan 4m20 kan je bezwaarlijk spreken van een grote auto. Meer nog: het is de kleinste SUV die het Zweedse merk aan zijn gamma toevoegt.

Toch merk je daar binnenin weinig van dankzij enkele opvallende keuzes van het merk. Geen boxen in de voordeuren, al het geluid komt uit één soundbar in het dashboard. Da’s wat plaats gewonnen! Net als het centrale scherm (dat werkt op een nieuwe generatie van het Google Infotainment System), het enige in de wagen. Opnieuw blijft de wagen hierdoor compacter en gebruik je minder zeldzame materialen. Maar ook de rest van het interieur bestaat eruit om het maximale te halen uit een minimum aan ruimte. Het comfort blijft met andere woorden aanwezig, zoals het een Volvo betaamt, net als het rustgevende Scandinavische design!

De prijs van de wagen is dan weer klein te noemen, zeker in een periode waarin een elektrische wagen gauw meer dan 40.000 euro kost. 38.990 euro incl. BTW, dat is de basisprijs van de Volvo EX30. Het resultaat van enkele gewaagde, maar slimme keuzes. Bovendien zit in deze prijs het Volvo Care Offer inbegrepen (d.w.z. onderhoud en vervanging van bepaalde slijtageonderdelen) voor de eerste vijf jaar of 150.000 km, naarmate wat het eerst bereikt wordt.

Volvo EX30 exterior

… maar ook in prestaties

In tegenstelling tot veel andere constructeurs die in een wedloop verkeren om de grootst mogelijke accu, kiest Volvo voor de juiste batterij voor het juiste rijprofiel. Zo is de nieuwe EX30 beschikbaar met twee mogelijke accu’s en drie motorisaties: Single Motor, Single Motor Extended Range en Twin Motor Performance.

Ten eerste is er de Single Motor met een standaard LFP-batterij die gebruikmaakt van lithiumijzerfosfaat. Die is kostenefficiënter en de productie ervan is minder hulpbronintensief, wat betekent dat dit de beste optie is als je geen maximaal bereik nodig hebt. Het exemplaar is 51 kWh groot, je kan tot 134 kW snelladen en de actieradius bedraagt maximaal 344 km. Deze batterij kan je enkel koppelen aan een achterwielaandrijving met een vermogen van 272 pk.

Daarnaast is er de Single Motor Extended Range. Die heeft een NMC-batterij met een groter bereik en is de ideale keuze voor jou als je het bereik wil maximaliseren. De NMC-batterij bevat lithium, nikkel, mangaan en kobalt en produceert zijn energie efficiënter dan de LFP-variant. De batterij heeft 272 pk, maar dan met een accu van 69 kWh (i.p.v. 51 kWh bij de Single Motor), je kan tot 153 kW snelladen en er is een actieradius tot 480 km.

Wie het sportiever wil, kan ook voor vierwielaandrijving kiezen: de Twin Motor Performance. De batterij en het snellaadvermogen blijven dan op hetzelfde pijl, het rijbereik zakt een klein beetje (460 km), maar de acceleratie stijgt sterk: in 3,6 seconden zit deze EX30 al aan de 100 km/u dankzij een totaalvermogen van 428 pk.

Volvo EX30 interior

Milieubewust

We zeiden het al: de Volvo EX30 is milieubewuster dan ooit. Dat kan onder meer dankzij twee milieuvriendelijke interieuropties die gebruik maken van gerecycleerde materialen, gaande van verwerkte jeans op het dashboard tot vloermatten die ooit visnetten waren. Maar ook andere keuzes tellen mee, zoals het hoge aandeel van herbruikbare materialen in het exterieur van de wagen: 17% kunststof, 25% aluminium en 17% staal. Bovendien zijn er verschillende designelementen, zoals een speciaal ontworpen spoiler, die een positieve impact hebben op de aerodynamica. Zo kan de EX30 zijn verbruik verminderen, wat dan ook weer onze leefomgeving ten goede komt.

En de veiligheid van een echte Volvo

Maar Volvo zou Volvo niet zijn zonder oog op veiligheid: de EX30 krijgt de Door Opening Alert technologie aan boord die via een boodschap en geluid waarschuwt wanneer een fietser komt aangereden op het moment dat je je deur wil openen. Of het Driver Alert System, dat de bestuurder in de gaten houdt en verwittigt wanneer deze afgeleid is. De EX30 is met andere woorden de volledige visie van het Zweedse merk op mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid, samengebald in de kleinste SUV die het merk ooit bouwde. Meer info over de nieuwe Volvo EX30 vind je hier. Het model is vanaf januari 2024 beschikbaar voor testritten, wanneer de eerste leveringen starten.

#Advertorial

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

ACB Wavre 1300 Wavre
Sterckx – De Smet Halle 1500 Halle
Sterckx – De Smet Drogenbos 1620 Drogenbos
Sterckx – De Smet Rode 1640 Sint-Genesius-Rode
Sterckx – De Smet Zellik 1731 Asse-Zellik
ACB Zaventem 1930 Zaventem
Scancar Antwerpen 2100 Antwerpen
Groep Rutten 2440 Geel
Scancar Lier 2500 Lier
Scancar Wilrijk 2610 Wilrijk
Vermant Mechelen 2800 Mechelen
Vermant Bornem 2880 Bornem
Scancar Brasschaat 2930 Brasschaat
Lacom Leuven 3001 Leuven
Nordicar 4000 Li
Scandia 4530 Villers-Le-Bouillet
Novabil Kortrijk 8500 Kortrijk
Van Kasteren Sint-Niklaas 9100 Sint-Niklaas
De Keulenaer 9120 Beveren
Van Kasteren Dendermonde 9200 Dendermonde
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine