Mercedes-Benz Certified: State of Health nieuwe kilometerstand voor volledig elektrische tweedehandsvoertuigen

De mobiliteit van de toekomst is elektrisch en dat betekent dat ook steeds meer geëlektrificeerde voertuigen hun weg naar de tweedehandsmarkt vinden. Een nieuw kwaliteits- en referentiecriterium doet daarbij zijn intrede bij Mercedes-Benz: de State of Health (SoH) van BEV’s of Batterij-Elektrische Voertuigen.

De gezondheid van de accu is vele malen belangrijker dan de gekende en relevante kilometerstand bij auto’s of bestelwagens met de klassieke verbrandingsmotor. Want hoe beter de State of Health ongeacht de kilometerstand, hoe langer het tweede leven van een elektrisch voertuig. Mercedes-Benz Certified, gespecialiseerd in tweedehandsvoertuigen, schuift SoH dan ook voortaan als standaard referentiecriterium naar voor.

Mercedes-Benz Certified is het gecertifieerde label van het merk met de ster dat zich specifiek toelegt op de verkoop van tweedehandswagens; gebruikte ICE’s en BEV’s. Het label staat garant voor een hoogwaardige serviceverstrekking waarbij alle aangeboden voertuigen op meer dan honderd punten worden geëvalueerd alvorens aan de consument aan te bieden.

“De gemiddeld vierjarige cyclus van een nieuwe elektrische auto en bestelwagen, die doorstroomt naar de tweedehandsmarkt, is een tendens die zich in 2023 voor het eerst zeer duidelijk aandient”, vertelt Steve Vanslype, Manager Fleet Corporate Sales & Used Car. “Ondertussen bestaat 15% van ons aanbod uit een elektrische portfolio waarin alle batterij-aangedreven voertuigen van Mercedes-Benz vertegenwoordigd zijn.”

Het groeiende aanbod van BEV’s heeft Mercedes-Benz Certified er toe aangezet om een specifiek elektrische aanpak te ontwikkelen.  

“De batterijen van Mercedes-Benz BEV’s zijn ontworpen voor gebruik gedurende de gehele levensduur van het voertuig”, zegt Steve Vanslype. Het is net de batterijcapaciteit of State of Health die cruciaal is voor BEV’s op de tweedehandsmarkt. Hoe hoger de SoH, hoe gezonder de toestand van de wagen en dus hoe meer garantie op een langer gebruik en plezier van het voertuig waarbij de klant ook met zijn gebruikte BEV van een gunstige fiscaliteit geniet. Daarmee kunnen we stellen dat voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen de State of Health de nieuwe kilometerstand is.”

SoH: State of Health van de batterij

Concreet betekent dit dat voor elk op Mercedes-Benz Certified aangeboden BEV de SoH wordt gecommuniceerd naast de standaard parameters. De batterij is het kloppend hart van het voertuig en de batterijcapaciteit bepaalt dan ook in grote mate de algemene staat van een BEV bij wederverkoop. Deze capaciteit wordt beïnvloed door twee factoren; rijstijl en laadprofiel. 
Een sportief rijgedrag met tal van grote acceleraties zet de accu onder druk en zorgt voor batterijstress, veel meer dan bij een eco-geïnspireerde rijstijl. Die laatste kan er toe bijdragen tot de levensduur van een batterij tot 30% kan worden verlengd. Ook het laadprofiel heeft een impact. De batterij telkens laten leeglopen om ze vervolgens tot 100% te laden is een uitdaging voor elke batterij. Tel daar nog overwegend snelladen (200kW en meer) bij en het proces van batterijslijtage wordt in de hand gewerkt. Om het laadprofiel te optimaliseren en dus de stress op de batterij zo beperkt mogelijk te houden, kan men dankzij de laadinstellingen in het MBUX systeem de maximale State of Charge aanpassen aan de dagelijkse noden en dus niet noodzakelijk telkens tot 100% laden. Daarmee worden verhoogde laadtijden en -kosten vermeden en kan de batterij in de meest gunstige omstandigheden worden geladen en gebruikt.

Dubbele garantie: voertuig én batterij

De batterijen van Mercedes-Benz zijn speciaal ontwikkeld voor automobieltoepassingen en zijn geoptimaliseerd voor gebruik als tractie- en aandrijfondersteuningsaccu’s. Ongeacht het rijgedrag en het laadprofiel worden ze gekenmerkt door een lange levensduur en hoge energie- of vermogensdichtheid. De intelligente software zorgt er immers voor dat de gebruikte lithium-ion batterijen op hun optimale temperatuur werken en prestatielimieten.

Net daarom biedt Mercedes-Benz Certified voor elke gebruikte BEV een dubbele garantie. De standaard 24 maanden waarborg op het voertuig wordt aangevuld met een specifieke garantie op de batterij. Deze is modelafhankelijk en kent een looptijd van 10jaar of 250.000 km voor EQE en EQS modelvarianten en van 8jaar of 160.000 kilometer voor de andere elektrische modellen van Mercedes-Benz. Dankzij deze dubbele garantie heeft een Mercedes-Benz met EQ-technologie dus uitzicht op een lang gebruik al dan niet met meerdere levens. Ook op vlak van financiering zijn er diverse mogelijkheden voor de professionele en particuliere Used Car geïnteresseerde om de aankoop van een tweedehands elektrisch voertuig te faciliteren.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Mannes 1160 Auderghem
BYmyCAR Brussels SA/NV 1200 Sint
BYmyCAR Wavre SA/NV 1300 Wavre
SMC Wemmel 1780 Wemmel
Hedin Automotive Linkeroever 2050 Antwerpen
Hedin Automotive Antwerpen Centrum 2140 Antwerpen
Van Mossel Mercedes-Benz C.A.C 2300 Turnhout
Hedin Automotive Lier 2500 Lier
Hedin Automotive Kontich 2550 Kontich
Hedin Automotive Berlaar 2590 Berlaar
SMC Mechelen 2800 Mechelen
Hedin Automotive Brasschaat 2930 Brasschaat
Hedin Automotive Schilde 2970 Schilde
GMS Leuven 3001 Heverlee
Hedin Automotive Boortmeerbeek 3190 Boortmeerbeek
GMS Tienen 3300 Tienen
Groep JAM Hasselt 3500 Hasselt
Groep JAM Dilsen-Stokkem 3650 Dilsen-Stokkem
Claes & Zonen Tongeren 3700 Tongeren
Claes & Zonen Sint-Truiden 3800 Sint-Truiden
Euro-Trucks Claes 3800 Sint-Truiden
Groep JAM Lommel 3920 Lommel
Groep JAM Bree 3960 Bree
SAGA Hannut 4280 Hannut
SAGA Huy 4500 Huy
Van Mossel – Vereenooghe Brugge 8000 Brugge
Van Mossel – Vereenooghe Knokke 8300 Knokke-Heist
Van Mossel – Vereenooghe Oostende 8400 Oostende
Van Mossel – Vereenooghe Veurne 8630 Veurne
Van Mossel – Vereenooghe Tielt 8700 Tielt
Van Mossel – Vereenooghe Roeselare 8800 Roeselare
Van Mossel – Vereenooghe Torhout 8820 Torhout
Van Mossel – Vereenooghe Ieper 8900 Ieper
Hedin Automotive Gent 9000 Gent
Hedin Automotive Sint-Niklaas 9100 Sint-Niklaas
Hedin Automotive Lokeren 9160 Lokeren
Rogiers Dendermonde 9200 Dendermonde
Rogiers Wetteren 9230 Wetteren
Hedin Automotive Aalst 9320 Aalst
Hedin Automotive Ninove 9406 Ninove
Hedin Automotive Zottegem 9620 Zottegem
Hedin Automotive Sint-Martens-Latem 9830 Sint-Martens-Latem
Hedin Automotive Gent – Verkooppunt Eeklo 9900 Eeklo
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine