Waarom je toch nog moet meegaan in de rush op plug-in hybrides

De fiscaliteit stuwt de bedrijfswagen richting elektrificatie, met 1 juli als volgende scharniermoment. Is het dan nog wel interessant om nu nog te investeren in een PHEV? Wij maken de oefening aan de hand van de populairste plug-in hybride van Europa, de Ford Kuga.

Plug-in hybrides waren jarenlang de favoriete motorisatie van menig wagenparkbeheerder. Fiscaal interessant en de combinatie van een elektrische en een verbrandingsmotor zorgde voor gemoedsrust bij heel wat bestuurders. Heel wat fleet managers bestellen nu dan ook nog snel nieuwe plug-in hybrides voor de fiscale spelregels veranderen waardoor de aftrekbaarheid van deze wagens stapsgewijs daalt. Om volgende redenen is het nog interessant om hierin mee te gaan en de Full EV nog even links te laten liggen.

Niet iedereen is klaar voor EV

Niet elke bestuurder kan thuis zomaar een laadpaal zetten en het publieke laadnetwerk is op een aantal locaties verre van compleet. Bovendien zijn EV’s met een grote autonomie voor sommige medewerkers gewoonweg te duur. De volgende jaren wordt het laadpalennet uitgebreid en de constructeurs werken aan goedkopere elektrische modellen, maar tot dat moment is het nog interessant om voor sommige bestuurders voor de tussenoplossing van de plug-in hybride te kiezen.

Hoge elektrische autonomie

Zeker omdat veel PHEV’s uitpakken met een grote elektrische autonomie. De Ford Kuga heeft een WLTP rijbereik van 64 km. Voldoende voor de meeste werknemers om één keer van en naar het werk te rijden. En daar kan je de wagen gewoon simpelweg opladen voor een volgende pendeltrip. Zo leer je alvast werken met laadpaal en -kabel voor wanneer je een volledig elektrische bedrijfswagen hebt.

Lage gebruikskosten

Bovendien pakken plug-in hybrides nog altijd uit met een lage TCO. Ze rijden hoofdzakelijk elektrisch, wat goedkoper is dan benzine of diesel, zeker als je slim laadt. En wanneer de batterij van de Ford Kuga leeg is, gaat hij werken als een klassieke, zelfopladende hybride. Via de warmte van de motor en energie die vrijkomt bij het remmen, wordt elektriciteit gegenereerd, waardoor de wagen nog altijd kleine stukjes van zijn traject volledig elektrisch kan afleggen en het brandstofverbruik laag blijft. Daarnaast kunnen we stellen dat de fiscale pil de eerste jaren eigenlijk nog meevalt (zie hieronder).

Solidariteitsbijdrage en aftrekbaarheid

1 juli 2023 is een scharniermoment, maar de fiscale gevolgen voel je pas binnen enkele jaren. En aangezien plug-in hybrides altijd voor een maximale aftrekbaarheid en minimale solidariteitsbijdrage staan, blijft de pil bij een leasing over 3 tot 4 jaar te slikken. Zo blijft de aftrekbaarheid vrij hoog (100% in 2023 en 2024, nadien 75% in 2025 en 50% in 2026) en de solidariteitsbijdrage laag (minimumbijdrage x2,25 of 2,75 t.e.m. 2025). Pas in 2026 haalt de “fiscaliteit Van Peteghem” haar eerste sloophamer boven (solidariteitsbijdrage x4). Wie nu nog snel een plug-in hybride bestelt, heeft over een looptijd van 4 jaar met andere woorden nog altijd een zeer competitieve TCO.

Bovendien ben je dan net op tijd om de laatste EV’s te bestellen die voor de hele looptijd van het contract 100% aftrekbaar blijven. Wie na 1 januari 2027 bestelt, ziet dit fiscaal voordeel immers jaarlijks zakken tot 67,5% in 2031. Nu een plug-in hybride bestellen is met andere woorden een juiste beslissing in de transitie naar een volledig elektrisch wagenpark.

Dit artikel werd u aangeboden door Ford België. Meer info over de Kuga PHEV vindt u hier.

#Advertorial

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Smart Lab by AB Automotive 1000 Brussel
AB Automotive Brussel 1030 Brussel
Vanspringel Automobiles Brussel-Center 1060 Brussel
Vanspringel Automobiles Anderlecht 1070 Anderlecht
Vanspringel Automobiles Waver 1300 Waver
AB Automotive Vilvoorde 1800 Vilvoorde
Van Mossel Ford Zaventem 1930 Zaventem
Van Mossel Ford Deurne 2100 Deurne
Van Mossel Ford Lier 2500 Lier
Van Mossel Ford Wilrijk 2610 Antwerpen
Van Mossel Ford Mechelen 2800 Mechelen
Van Mossel Ford Brasschaat 2930 Brasschaat
Van Mossel Ford Kapellen 2950 Kapellen
Van Mossel Ford Leuven 3020 Herent
Peerlings 3900 Pelt
Business Centre Liège 4032 Ch
FordStore Verviers 4800 Verviers
Spirletautomobiles Trois-Ponts 4980 Trois-Ponts
Unicars Brugge 8000 Brugge
Unicars Oostende 8400 Oostende
Unicars Kortrijk 8520 Kortrijk
Unicars Diksmuide 8600 Diksmuide
Unicars Roeselare 8800 Roeselare
Unicars Ieper 8900 Ieper
CIAC FordStore Gent 9050 Gent-Ledeberg
Waasland Automotive 9120 Beveren-Waas
Van den Poel Motors 9800 DEINZE
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine