Welke technologie kan je verwachten in de auto van morgen?

Auto’s worden steeds meer hoogtechnologische pareltjes. Elektrificatie, veiligheidstechnologie, nieuwe stappen inzake autonoom rijden, generatie op generatie bieden wagens meer mogelijkheden. Wij gaan nu al in op enkele technologieën van morgen aan de hand van de nieuwe Kia EV9.

De Kia EV9 is het nieuwste elektrische model van de Zuid-Koreaanse constructeur. Hij valt uiteraard meteen op door zijn design: groot en robuust. De pijler ‘Bold for Nature’, diende niet voor niets als inspiratiebron voor de wagen en staat voor de combinatie van elementen uit de natuur- en materiaalwereld. Maar tegelijk is de wagen toch hoogtechnologisch, onder meer dankzij zijn opvallende ledkoplampen langs buitenzijde. En aan de binnenkant natuurlijk het infotainmentscherm waarmee je heel wat functies van deze optionele zevenzitter bedient. Enkelen daarvan vind je slechts in een heel beperkt aantal automodellen terug.

Supersnel opladen

De EV9 beschikt over een zuiver elektrisch rijbereik van meer dan 541 kilometer volgens de WLTP- testprocedure. Maar belangrijker worden de laadsnelheden die een EV kan bereiken. Dankzij de ultrasnelle oplaadcapaciteit van 800 volt kan het EV9-batterijpack voldoende worden opgeladen om de wagen in ongeveer 15 minuten tijd zo’n 239 kilometer extra rijbereik te geven. 800 voltsystemen zijn vandaag slechts in een paar EV’s beschikbaar, de meeste EV’s beschikken slechts over 400 volt.

Autonoom rijden

Een van de talrijke technologische doorbraken bij de Kia EV9 is het ‘Highway Driving Pilot’-systeem (HDP), dat verkrijgbaar is in de Kia EV9 GT Line en de auto op bepaalde markten conditionele zelfrijdende capaciteiten van niveau 3 geeft in de landen waar dit toegelaten is. Op dit niveau is de auto in staat om in bepaalde omstandigheden autonoom te rijden, zodat de bestuurder tijdelijk een pauze kan nemen om de wagen onder controle te houden. Vijftien sensoren, waaronder twee lidars, stellen hem in staat om voorwerpen in een volledig 360°-gezichtsveld te scannen en te detecteren en om te reageren op de weg en andere gebruikers om potentiële aanrijdingen te voorkomen.

Maar de wagen introduceert ook de Kia Connect Store, waarmee klanten op verzoek digitale functies en services kunnen kopen, zodat ze op elk moment de flexibiliteit krijgen om de gewenste functies te kiezen en de capaciteiten van de EV9 te upgraden met updates ‘over-the-air’ (OTA). Je auto constant kunnen aanpassen aan jouw behoeften, zorgt ervoor dat je opties enkel in bepaalde periodes kan “huren”, wat goedkoper uitkomt, en dat de restwaarde van je wagen op punt blijft.

Vehicle to Grid

Eén van die over the air upgrades is vehicle to grid technologie. De EV9 beschikt standard al over een V2L-functie (Vehicle-to-Load) via de geïntegreerde laadcontrole-eenheid (ICCU), die het mogelijk maakt om energie van de voertuigbatterij te ontladen. Gezinnen kunnen tot 3,68 kW aan vermogen gebruiken voor laptops, koelkasten of kampeeruitrusting. Via de Kia Connect Store zullen klanten Vehicle-to-Grid (V2G) kunnen toevoegen om in de toekomst opnieuw elektriciteit aan het net te verkopen.

Duurzamer

Het strategische engagement van Kia om marktleider te worden op het vlak van duurzame mobiliteit, en zijn stappenplan om tegen 2045 koolstofneutraal te zijn, gaan verder dan emissievrije elektrische aandrijvingen. Het omvat ook de materialen die gebruikt worden in de constructie van de wagen en die worden in de EV9 naar een hoger niveau getild, dankzij milieuvriendelijke materialen die nieuwe normen vestigen op het vlak van duurzame mobiliteit.

De Kia EV9 is een baanbrekende wagen: hij omarmt als eerste model de drieledige ‘Design Sustainability Strategy’ van het merk. Deze strategie werd in het leven geroepen om het gebruik van leder geleidelijk af te bouwen, tien onmisbare duurzame items te integreren in alle nieuwe Kia-modellen en het gebruik van biologische materialen zoals maïs, suikerriet en natuurlijke oliën voortdurend te verhogen. Kia wil het aandeel gerecycleerde plastics dat het gebruikt tegen 2030 verhogen tot 20 procent.

De Kia EV9 is vanaf nu bestelbaar en staat vanaf november in de showrooms. Meer info over dit model vind je hier.

#Advertorial

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

KIA Nivelles 1400 Nivelles
Sterckx Motors 1500 Halle
Kia Vilvoorde by Carrect 1800 Vilvoorde
Kia Meise by Carrect 1861 Wolvertem
Van Gansen 2030 Antwerpen
Van Gansen 2180 Ekeren
Vermant Antwerpen-Zuid 2630 Aartselaar
Vermant Mechelen 2800 Mechelen
Gilcon Leuven 3001 Leuven
Kia Lumens 3910 Pelt
Bullman Marcinelle 6001 MARCINELLE
Bullman Marcinelle 6001 MARCINELLE
Bullman Châtelineau 6200 CHATELINEAU
Bullman Châtelineau 6200 CHATELINEAU
La Louvière Motors 7110 Houdeng-Goegnies
Beguin Brugge 8000 Brugge
Beguin Oostende 8400 Oostende
Novoto Kortrijk 8530 Harelbeke
Novoto Hooglede 8830 Hooglede
KIA Waaslandmobiel 9100 Sint-Niklaas
Kia Dendermonde by Carrect 9200 Dendermonde
Tiers by Novoto Zulte 9870 Zulte
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine