Zo laad je sneller bij koud weer

De winter komt eraan, met temperaturen die zeker ’s nachts flirten met het vriespunt. Dat je elektrische wagen, zoals bijvoorbeeld de Kia EV6 minder ver rijdt in de koude, wist je ongetwijfeld al, maar ook de laadprestaties worden door de temperatuur beïnvloed. Met deze tips verlies je zo min mogelijk tijd aan de laadpaal.

Bereid je batterij voor

Om een batterij snel te kunnen opladen, moet hij in optimale conditie zijn. Niet te vol, niet te leeg en vooral: op de juiste temperatuur. En laat dat laatste net een uitdaging zijn wanneer de thermometer 0 graden aangeeft. Gelukkig kan je veel wagens voorbereiden voor een snellaadsessie, een tip waarmee je al snel tien minuten of meer wint aan de laadpaal! De functie activeer je soms via een specifieke knop of het infotainment, maar bij de meeste wagens volstaat het om de GPS in te stellen op een snellaadlocatie. En snel laden betekent tijd winnen. Veel tijd winnen. Dankzij de Kia EV6 krijgt u ook meer tijd om uw ideeën tot leven te brengen. In minder dan 18 minuten laadt u hem op van 10 tot 80%. Razendsnel opladen betekent ook dat u meer tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen.

Accumanagement

Batterijen presteren het best wanneer ze tussen 20 en 80% energie behouden. Zeker in de winter is het dus van cruciaal belang om de batterij binnen het juiste energieniveau “aan te bieden” bij de laadpaal, anders wordt je laadsnelheid danig beknot. Bovendien is het ook veiliger om het energieniveau van je batterijen op peil te houden. Opgeladen batterijen kunnen pas bevriezen op -58° C. Bij een volledig lege batterij is dat al op 0° C.

Laatste update gecheckt?

Pas de laatste jaren rijden elektrische wagens op grote schaal rond. Deze auto’s leveren de constructeurs een schat aan informatie op, waardoor zij de wagens kunnen verbeteren. Een over the air upgrade bij verschillende automodellen zorgde er bijvoorbeeld voor dat het temperatuurmanagement van de accu verbeterde, wat extra rijbereik in de winter opleverde. Kia heeft dan weer een upgrade klaar die de EV6 zijn batterij kan voorbereiden, voorverwarmen als het ware, voor een laadbeurt. Deze preconditioning upgrade zorgt bij kouder weer dat de oplaadtijd met tot wel 50% kan worden verkort.

Let op bij vriesweer

Wie zijn wagen thuis oplaadt, zorgt ’s winters best dat hij op een beschutte plaats kan opladen. Dauw, poedersneeuw of ander vocht kan zich immers rond de laadpoort verzamelen en vervolgens bevriezen, waardoor jij ’s ochtends de laadkabel niet loskrijgt! Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer je wagen ’s nachts binnen op te laden, of tracht hem op zijn minst te beschermen tegen de elementen. Vriest je laadkabel toch vast, dan kan je hem proberen loskrijgen door er warme lucht op te blazen met een haardroger. Overdekt parkeren is sowieso een goeie tip, in een warmere omgeving verliest je wagen immers minder energie… en moet je natuurlijk minder lang laden!

Wil je zelf graag de ultrasnelle laadprestaties van de Kia EV6 ontdekken? Klik dan hier.

#Advertorial

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

KIA Nivelles 1400 Nivelles
Sterckx Motors 1500 Halle
Kia Vilvoorde by Carrect 1800 Vilvoorde
Kia Meise by Carrect 1861 Wolvertem
Van Gansen 2030 Antwerpen
Van Gansen 2180 Ekeren
Vermant Antwerpen-Zuid 2630 Aartselaar
Vermant Mechelen 2800 Mechelen
Gilcon Leuven 3001 Leuven
Kia Lumens 3910 Pelt
GSL Bullman Charleroi 6020 DAMPREMY
La Louvière Motors 7110 Houdeng-Goegnies
Beguin Brugge 8000 Brugge
Beguin Oostende 8400 Oostende
Novoto Kortrijk 8530 Harelbeke
Novoto Hooglede 8830 Hooglede
KIA Waaslandmobiel 9100 Sint-Niklaas
Kia Dendermonde by Carrect 9200 Dendermonde
Tiers by Novoto Zulte 9870 Zulte
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine