Daimler verkoopt concessies: deze Belgische Mercedes-dealers zijn getroffen

Gisteren bereikte ons het nieuws dat Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, een groot aantal van haar eigen concessies wil verkopen. De operatie zou meer dan een miljard euro moeten opleveren en heeft ook gevolgen voor de Mercedesdealers in ons land.

In totaal gaat het om 25 verkooppunten in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en dus ook ons land. De bedoeling is om te besparen op vaste kosten. De verkoop moet 30 à 40 miljoen euro per vestiging opbrengen, waardoor de totale opbrengst kan oplopen tot 1 miljard euro. Bovendien wordt gezegd dat Mercedes-topman Ola Källenius geen voorstander is van eigen verkooppunten. Vaak zijn ze verlieslatend.

Het bericht komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Ook Stellantis, de nieuwe groep die resulteerde uit een fusie van FCA (onder meer Fiat, Chrysler, Alfa Romeo en Jeep) en PSA (onder meer Peugeot, Citroën, DS en Opel), neemt haar dealernetwerk onder de loep. Dat zei het contract op met al haar dealers (met een uitloopperiode van 2 jaar) en wil in 2023 een nieuw distributienetwerk op poten zetten.

Negen concessies in België

Bij Mercedes zou het weliswaar om een verkoop gaan, geen sluiting.  ‘Bij de onderhandelingen met de geïnteresseerde partijen zullen de langetermijnactiviteit en de voortzetting van Mercedes-Benz op die locaties de hoogste prioriteit hebben’, aldus een woordvoerder van het concern in Duitsland. Ook woordvoerster Helen Van Nuffelen van Mercedes-Benz België-Luxemburg benadrukt bij onze collega’s van De Tijd dat het gaat om de ‘intentie om te kijken of een verkoop zin heeft, niet om te sluiten’.

Ook om welke dealers het zou gaan, kunnen we terecht in die krant. Mercedes verkocht enkele jaren heel wat eigen garages aan de Zweedse Hedin-groep en heeft nu nog 9 eigen vestigingen in bezit. Die liggen in Brussel en Antwerpen en wijde omgeving (Schilde, Mechelen, Wemmel, Drogenbos, Waver en Waterloo). Volgens De Tijd zouden dan ook deze vestigingen in de spreekwoordelijke étalage geplaatst worden.

Het lijkt ons niet onlogisch dat de Hedin-groep zijn greep op de Mercedesverkoop in ons land wil versterken, zeker op de economisch belangrijke as Brussel-Antwerpen. De Van Mossel groep van Eric Berkhof lijkt ook een belangrijke kanshebber, ook zij nemen heel wat garages in ons land over, van alle merken, en heeft met onder meer de Mercedes-Benz Car Assistance Company (CAC) in Turnhout ook al ingekocht bij het merk met de ster. Maar ook andere gegadigden zullen waarschijnlijk hun kans maken. Wij blijven het alleszins op de voet volgen.

Maar ook andere kandidaten zouden hun kans kunnen wagen. Denk maar aan CAR Avenue of SAGA (RCM), dat onlangs de activiteiten van Sogalux heeft overgenomen. Of Maurin, dat twee jaar geleden Groep Jam overnam.

#Fleet Dealers

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Deze lijst omvat uitsluitend de klanten van FLEET Dealers. Wenst u als dealer ook in deze lijst te staan contacteer Patrick Quatennens (patrick.quatennens@effectivemedia.be / 0478 22 23 33), of Chloé Vanden Wyngaerdt (chloe.vandenwyngaerdt@effectivemedia.be / 0472 80 26 25)

Mannès 1160 Auderghem
Groep VDH Herentals 2200 Herentals
Groep VDH Mol 2400 Mol
Hedin Automotive Lier 2500 Lier
Hedin Automotive Kontich 2550 Kontich
Hedin Automotive Berlaar 2590 Berlaar
Hedin Automotive Brasschaat 2930 Brasschaat
GMS Leuven 3001 Heverlee
Hedin Automotive Boortmeerbeek 3190 Boortmeerbeek
Groep VDH Diest 3290 Diest
Groep JAM Hasselt 3500 Hasselt
Groep JAM Dilsen-Stokkem 3650 Dilsen-Stokkem
Groep JAM Lommel 3920 Lommel
Groep JAM Bree 3960 Bree
Bernard 4280 Hannut
CentrEtoile 4500 Huy
Hedin Automotive Gent 9000 Gent
Hedin Automotive Sint-Niklaas 9100 Sint-Niklaas
Hedin Automotive Lokeren 9160 Lokeren
Rogiers Dendermonde 9200 Dendermonde
Rogiers Wetteren 9230 Wetteren
Hedin Automotive Aalst 9320 Aalst
Hedin Automotive Ninove 9406 Ninove
Hedin Automotive Zottegem 9620 Zottegem
Hedin Automotive Sint-Martens-Latem 9830 Sint-Martens-Latem
Hedin Automotive Eeklo 9900 Eeklo
FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending