Joint venture Renault en Geely om onder andere ontwikkeling waterstofoplossingen te versnellen

Geely en Renault Groep hebben vandaag een bindende 50/50 joint venture overeenkomst getekend om een nieuw motor- en aandrijflijnbedrijf op te richten dat wereldleider moet worden in het ontwikkelen, produceren en leveren van de beste geavanceerde hybride en verbrandingsmotoren.

Aramco, dat op 2 maart 2023 een intentieverklaring ondertekende met Renault Group en Geely, is van plan een strategische investering te doen in het nieuwe bedrijf. De investering van Aramco zou de groei van het bedrijf ondersteunen en bijdragen aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van de volgende generatie synthetische brandstoffen en waterstofaandrijflijnen. Synthetische brandstoffen, waaronder e-brandstoffen en waterstof, zijn een deel van de oplossing voor het koolstofvrij maken van de auto-industrie, waaronder de voertuigen met verbrandingsmotoren die nu op de weg rijden.

Oplossingen voor 80% van de wereldmarkt

De joint venture zal gezamenlijk worden bestuurd door Renault Groep en Geely, met een Raad van Bestuur waarin beide partijen gelijk zijn vertegenwoordigd, verantwoordelijk voor het formuleren en uitvoeren van de belangrijkste strategieën en het bepalen van de richting van de joint venture. De initiële organisatie zal de continuïteit van de activiteiten waarborgen met twee operationele centra die verantwoordelijk zijn voor de respectieve activiteiten: Madrid voor Renault Groep en Hangzhou Bay voor Geely. In het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming, dat naar verwachting in het Verenigd Koninkrijk zal worden gevestigd, zal een managementteam worden gestationeerd om de activiteiten te consolideren, synergieën te ontwikkelen en de strategische richting te bepalen.

Renault Groep en Geely zullen intellectueel eigendom overdragen aan hun respectieve operationele centra om autonomie te garanderen in de ontwikkeling van toekomstige aandrijftechnologieën om aan alle marktverwachtingen te voldoen. Het complementaire productportfolio en de regionale aanwezigheid van de nieuwe joint venture zouden oplossingen kunnen bieden voor 80% van de wereldwijde markt voor verbrandings- en hybride motoren. Verwacht wordt dat de nieuwe onderneming vanaf de start zal leveren aan een groot aantal industriële klanten, waaronder Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors Company en PUNCH Torino. Het bedrijf kan complete aandrijflijnoplossingen leveren aan externe voertuigfabrikanten en verwelkomt partnerschappen om de waardeketen uit te breiden.

Leveringsovereenkomst

Behoudens de toepasselijke wet- en regelgeving zullen Geely Auto en Renault een langlopende leveringsovereenkomst aangaan met de joint venture voor verbrandingsmotoren, hybride motoren en plug-in hybride motoren voor personenauto’s. Daarnaast zal Renault aandrijflijnen voor lichte bedrijfswagens en de ontwikkeling van hybride batterijen afnemen van de joint venture.

Luca de Meo, CEO Renault Groep: “Gezien de huidige uitdagingen in de auto-industrie kan niemand beweren alle oplossingen te hebben. Om met revolutionaire innovaties te komen, moeten we onze vaardigheden en middelen bundelen. In de race om de auto-industrie koolstofvrij te maken, is er geen tijd te verliezen en moeten we anders denken en handelen. We zijn er vandaag trots op dat we onze krachten bundelen met een groot bedrijf als Geely om een nieuwe speler te creëren die in staat is om de uitdaging aan te gaan, het spel te veranderen en het pad te effenen voor technologieën voor verbrandingsmotoren met ultralage emissies. Ik wil Eric Li Shufu bedanken voor zijn vertrouwen: we zijn nu klaar om verder te gaan!

Eric Li, Voorzitter van Geely Holding Group: “We zijn verheugd dat we deze reis kunnen aanvatten om een wereldleider in hybride technologieën te worden, die oplossingen met lage uitstoot levert aan autoconstructeurs over de hele wereld. We kijken uit naar de samenwerking met Luca de Meo en zijn team. Met deze overeenkomst herhalen we ons engagement om onze technologische expertise en onze merkenportfolio voor de hele Groep te gebruiken om de weg te effenen voor meer duurzame ontwikkeling en waardecreatie, wat de klantenervaring zal verbeteren.”

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Group Pashuysen Leuven 3012 Leuven
Group Pashuysen Aarschot 3200 Aarschot
Group Pashuysen Diest 3290 Diest
Group Pashuysen Tienen 3300 Tienen
Group Pashuysen Genk 3600 Genk
Group Pashuysen Sint-Truiden 3800 Sint-Truiden
Renault Philippeville 5600 PHILIPPEVILLE
Renault Lodelinsart 6042 CHARLEROI
Renault Sud 6061 CHARLEROI
GSL Motors 6140 FONTAINE-L
Garage du Rond-Point Fleurus 6220 FLEURUS
Autoprecision 7100 LA
Van Mossel Devos-Capoen Kuurne 8520 Kuurne
Van Mossel Devos-Capoen Roeselare 8800 Roeselare
Van Mossel Devos-Capoen Menen 8930 Menen

Selected FLEET Dealers

Polestar Luik 4000 Li
Polestar Gent 9000 Gent
Polestar Brussels 1000 Brussel
Polestar Antwerpen 2000 Antwerpen

Selected FLEET Dealers

Group Pashuysen Leuven 3012 Leuven
Group Pashuysen Aarschot 3200 Aarschot
Group Pashuysen Diest 3290 Diest
Group Pashuysen Tienen 3300 Tienen
Group Pashuysen Genk 3600 Genk
Group Pashuysen Sint-Truiden 3800 Sint-Truiden
Renault Philippeville 5600 PHILIPPEVILLE
Renault Lodelinsart 6042 CHARLEROI
Renault Sud 6061 CHARLEROI
GSL Motors 6140 FONTAINE-L
Garage du Rond-Point Fleurus 6220 FLEURUS
Autoprecision 7100 LA
Van Mossel Devos-Capoen Kuurne 8520 Kuurne
Van Mossel Devos-Capoen Roeselare 8800 Roeselare
Van Mossel Devos-Capoen Menen 8930 Menen

Selected FLEET Dealers

ACB Wavre 1300 Wavre
Sterckx – De Smet Halle 1500 Halle
Sterckx – De Smet Drogenbos 1620 Drogenbos
Sterckx – De Smet Rode 1640 Sint-Genesius-Rode
Sterckx – De Smet Zellik 1731 Asse-Zellik
ACB Zaventem 1930 Zaventem
Scancar Antwerpen 2100 Antwerpen
Groep Rutten 2440 Geel
Scancar Lier 2500 Lier
Scancar Wilrijk 2610 Wilrijk
Vermant Mechelen 2800 Mechelen
Vermant Bornem 2880 Bornem
Scancar Brasschaat 2930 Brasschaat
Lacom Leuven 3001 Leuven
Nordicar 4000 Li
Scandia 4530 Villers-Le-Bouillet
Novabil Kortrijk 8500 Kortrijk
Van Kasteren Sint-Niklaas 9100 Sint-Niklaas
De Keulenaer 9120 Beveren
Van Kasteren Dendermonde 9200 Dendermonde
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine